Од опортунитета купљено петнаест возила за здравствене установе у Србији

По основу опортунитета, тј. одлагања кривичног гоњења, Министарство правде ове године обезбедило је за реализацију пројеката од јавног интереса 350 милиона динара, од чега је више од 130 милиона намењено за потребе здравства. Тим средствима обезбеђено је и петнаест нових санитетских и теренских возила за опште болнице, домове здравља и Клиничке центре у Београду, Нишу, Жабљу, Неготину, Сурдулици, Крушевцу, Новом Пазару, Сврљигу,Трговишту, Босилеграду и Мајданпеку.

Санитетска и теренска возила за целу Србију, симболично су - у крушевачкој Општој болници - предали министарка правде Нела Кубуровић и министар здравља  Златибор Лончар.

"Од посебног значаја су два санитета опремљена инкубаторима које ће добити Клинички центар Ниш и Општа болница у Новом Пазару, што ће преверемено рођеним бебама дати већу шансу за преживљавање", рекао је министар здравља Златибор Лончар. "Овом донацијом премашујемо број од 100 возила која су обезбедјена за здравствене установе у Србији, на шта смо веома поносни."

Од 130 милиона динара, колико је издвојено, подсетио је министар Лончар, за набавку возила дато је 46 милиона динара, док је преко 40 милиона уложено у обнову породилишта у Општој болници у Чачку која би до 18. децембра требало да буде готова. 

Средства су издвојена и за набавку опреме за Универзитетску дечју клинику "Тиршова", ГАК "Народни фронт" у Београду, Дом здравља у Лебану, додао је Лончар. 

"Ове године смо сресдства прикупљена од опортунитета одлуком комисије расподелили на 98  корисника", објаснила је министарка правде Нела Кубуровић. "Почетком следеће године расписаћемо нови конкурс за доделу средстава прикупљених на овај начин. Посебно је важно да јавна тужилаштва и те како примењују овај институте с обзиром да из године у годину расте број закључених опортунитета. До септембра месеца је закључено 12.000 што значи да ћемо и ове године имати преко 600 милиона динара уплаћених средстава у буџет на основу примене овог правног института."

Опортунинет, како је истакла министарка Кубуровић, растерећује судове и, с друге стране, омогућава да велики део буџетских средстава на транспарентан начин буде распоређен онима којима је најпотребније, пре свега здравству, али и просвети, социјалним установама и другима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво