Будилници за особе са оштећеним слухом

Крагујевац је обезбедио вибрирајуће будулнике који ће олакшати живот глувим и наглувим особама. Помагала вредна 300.000 динара набављена су преко пројекта "Сервис подршке глувим и наглувим родитељима и укључивање у живот заједнице".

Драган и Адмира Трифуновић не чују од рођења. Млади супружници, родитељи су двоје деце. Обоје су запослени, па су им свакодневне обавезе годинама представљале велики проблем. Сналазили су се на разне начине, а углавном их је будила Драганова мајка.

Драган користи мобилни али, каже, није баш сигурано, не може да се поузда да ће га пробудити.

"Много сам узбуђена, јер је ово још једна степеница на њиховом животном путу, за њихово осамостаљемње", каже Весна Пантелић, "значи њихову независност."

Специјални будилници имају додатак који вибрира и ставља се крај узглавља. Помагало које се користи свуда у свету, први пут од оснивања, добило је 19 чланова удружења глувих и наглувих Шумадије.

Сузана Маслаћ Матовић, председница Савеза глувих и наглувих Србије, каже да је било тешко одабрати:

"Али су сви на крају једногласно одлучили, да треба да добију млади који раде и имају породицу. Надам се, да ћемо сваке године успевати двадесет прибавити, да онда сви буду покривени на такав начин."

"Свакако ћемо наставити са помоћи за опремање и за набавку будилица, али нам је жеља, да, анимирамо људе добре воље, оне који су у могућности, за набавку донације, односно, бејби аларма", истиче Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравство и социјалну политику.

Удружење глувих и наглувих Шумадије има 320 чланова. Град бројним пројектима доприноси њиховом укључивању у све сфере живота: обезбедио је возило за превоз, поставио специјалне семафоре и пружио подршку школи знаковног језика.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво