Улица са именом легендарног јагодинског пилота

У Јагодини је четрдесет улица добило нови назив. Једна од њих носиће име пилота акробате Миладина Стевановића Цакана.

Ваљак и окретање високо на небу, па онда ретурман и, наравно, лупинг... Дах застаје свима који га гледају како стрмоглаво јури ка земљи, а онда уследи вертикала авиона ка небу...

Сећања су још свежа на акробације, које је изводио Миладин Стевановић кога су сви у Јагодини знали по надимку Цакан. О његовим летачким способностима и људским врлинама знало се и много даље од града у којем је живео.

"Са Цаканом сам се много година дружио, откад сам пошао у клуб", прича Радослав Милићевић, падобранац из Јагодине. "Био је изузетан ваздухопловац, добар друг и изуетан грађанин. Драго ми је што је добио своју улицу."

Један од најбољих српских пилота-акробата умро је пре неколико година. Такорећи до краја живота је летео и изводио акробације у свом малом спортском авиону "злин" . Био је добитник највиших домаћих и међународних признања за уметничке акробације. Део његовог ентузијазма наследио је син Саша:

"Ја мислим да је он поставио неке добре темеље, да је то нама много олакшало да наставимо са  радом, са овим активностима на аеродрому, да тај клуб функционише и даље... Летимо ултралаким летелицама за сада, трудимо се. Наравно да нећемо да запустимо ово сигурно, ту његову визију морамо да наставимо даље."

Недавном одлуком Скупштине града, једна улица у Јагодини носиће име Миладина Стевановића Цакана, као признање за све што је учинио у српском ваздухопловству и на афирмацији града у којем је живео. Ако за коју годину травнато летилиште буде прерасло у прави спортски аеродром, тиме ће бити остварена још једна велика животна жеља легендарног јагодинског пилота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво