Кредит привредницима камата граду

Када нишки привредници подигну кредит код једне пословне банке град Ниш ће им платити камату - на кредит од рецимо милион динара камата износи нешто више од 30.000 динара. Овом мером привредници, који позитивно послују најмање две године, веома су задовољни, јер, како кажу, ретко има подстицаја за њих.

Фабрика за производњу сточне хране кредит је искористила за куповину сировина. У свом двадесетогодишњем постојању ово микро предузеће користило је републичке подстицаје.

"Веома сам пријатно изнендадјена што је град ниш коначно препознао потребе нас малих привредника и ова мера је нешто што нама заиста пуно значи", каже Лидија Живановић, власница фабрике.

Предност у подстицајима углавном имају почетници или страна предузећа сматрају привредници, док је кажу локална подршка реткост.

Поред ове фабрике у само недељу дана за ову врсту подстицаја пријавило се још 156 мањих предузећа. Мера је осмишљена на основу анкете о потребама локалне привреде у којој је учествовало стотинак нишких привредника.

Издвојени новац за плаћање камата - 5 милиона динара довољан је за кредите у износу од више од 150 милиона динара. Надлежни нису очекивали да ће тако брзо бити утрошен.

"То практично значи да је ова мера погодила баш у срце привреднике, да је то оно што је њима потребно и ми ћемо се као град потрудити да следеће године кроз буџет и кроз програм локалног економског развоја определимо више средстава за овакву меру", каже Михајло Здравковић, градски већник задужен за привреду.

Власник туристичке агенције Дејан Сенћански милион и по динара уложиће у опремање закупљених апартмана. Подстицај први пут користи.

"Ранијих година је било оно за запошљавање, за примање на одређено време неких радника, али то заиста није ни приближно тако добро осмишљено као рецимо овај пројекат", каже Дејан Сенћански, власник туристичке агенције.

Програм Локалног економског развоја у Нишу, такодје, подстиче и увођење сертификата, наступ на иностраним сајмовима и пројекте који повезују привреду и науку.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво