На сајмовима запошљавања најтраженије занатлије

У више наших градова одржавају се сајмови запошљавања‚ који незапосленима пружају прилику да се лично представе послодавцима, да пронађу одговарајући посао или праксу у већим предузећима. На сајму у Горњем Милановцу први пут се као послодавац представио Гарнизон Војске Србије који тражи професионалне војнике.

Јелена Василијевић Скокић из Ужица већ дванаест година чека на посао у струци грађевинског инжењера. Радила је разне послове, а на сајам запошљавања је дошла јер, како каже, не губи наду.

"Никада ме нису позвали да радим у струци. Радила сам разне послове, неко време и у трговини. Овде сам дошла да видим шта се нуди и да ли има нешто ново", каже Јелена Василијевић Скокић, Ужице.

Посетиоци користе сваку прилику да дођу бар до повремених послова.

"Тренутно сам без посла, након више од тридесет година рада. Прихватам све, разне привремене послове. Радио сам и физичке послове и као ноћни чувар и где год ме позову", каже Љубодраг Јечменица, Ужице.

Послодавци кажу да није довољна само диплома већ и одређене вештине. Најтраженији су радници са средњом стручном спремом.

"Углавном су нам потребни возачи, руководиоци грађевинских машина, инжењери. Има интересовања, посебно су заинтересовани млади људи", каже Татјана Марић, "Техноградња" Крушевац.

У Горњем Милановцу представило се 18 послодаваца. Траже се радници машинске и прехрамбене струке, и нуде послови у области осигурања, обезбеђења и економије.

"У испостави Горњи Милановац пријављено је око 2.700 незапослених лица, а највише су то лица са средњом и високом стручном спремом", каже Ана Дојчиловић, НСЗ, Филијала Чачак.

У Србији је у прва четири месеца, према евиденцији Националне службе запошљавања, запослено 1,7 одсто више него у истом периоду прошле године. Око 15 одсто незапослених преко сајмова долази до повремених и сталних послова.

Најзначајнији раст бележи се у ИТ сектору, затим у администрацији, рачуноводству, угоститељству, праву и дизајну. Ипак, најтраженије су занатлије: бравари, заваривачи, монтери, столари, кувари, фризери, аутомеханичари и возачи.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво