Обнова сеоских домова културе у Средњем Банату

Када су отварани били су центар друштвеног и културног живота. Сеоски домови културе данас су баласт - села не могу сама да их одржавају и траже помоћ локалне самоуправе. Домови су јавна својина, а општине и градови их уступају Месним заједицама на коришћење. Међутим, у Средњем Банату покушавају да домове културе спасу од пропадања.

Да би добили право коришћења над Домом културе у селу, Месна заједница Фаркаждин је морала да затражи одобрење од Скупштине града Зрењанина. Након реновирања просторије ће користити сеоска удружења. Тиме се посао неће завршити, јер преостаје да се реновира велика сала, а село нема новац за те намене.

"Тешко би је могли одржавати, можда струје имамо да плаћамо, али за нешто веће не би могли одржавати само ко село. Немамо доприноса и без града не можемо одржавати то", каже Љубиша Туба, Месна заједница Фаркаждин.

Колико је на пример за реновирање једне овакве сале потребно?"

"Па отприлике милион, милион и по би било потребно", каже Љубиша.

Дом у селу Нови Итебеј у општини Житиште чека реновирање, а не зна се да ли ће тада бити уклоњена и веза са периодом када је изграђен. Унутрашњост објекта је солидно очувана, али је и овде највећи проблем, како обезбедити новац за одржавање.

"Углавном су то највећи трошкови зими кад је грејање укључено пошто се ради о старом грејању на термогенима који троше превише, превише гаса и тад су највећи трошкови. Ту некад трошкови достижу и до сто хиљада месечно", каже Јожеф Керекеш, Месне заједнице Нови Итебеј.

Општине Житиште је до сада издвојила близу 50 милиона за реконструкцију Домова у шест села и Житишту. Кажу, имали су две могућности да их пусте да тихо пропадају или да им дају прилику за нови живот.

"Требам да напоменем да смо у програм Прекограничне сарадње добили за нас озбиљна средства то је негде у противвредности од 150.000 евра за опремање углавном Домова култура. То су набавка столица, пресвлачење столица, за углавном све Домове култура смо обезбедили озвучење", каже Митар Вучуревић, председник општине Житиште.

Житиште је тренутно једна од ретких локалних самоуправа која најављује градњу новог Дома културе и то у селу Банатско Вишњићево, јер им је стари објекат изгорео у пожару.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво