Рођендан Библиотеке шабачке

Библиотека шабачка данас слави 170. рођендан. Поводом значајног јубилеја, у том граду отворене су три изложбе.

Прота Јован Павловић поклонио је Читалишту 52 книге, др Антон Гродер 20, а чланске карте, пре 170 година, добило је 200 Шапчана. Андрина кућа у центру града, како је остало записано, постала је место и за декламовање, свирање и певање, музејску збирку и позоришне представе.

"Дуго је то време и трајање, Библиотека шабачка данас је једна од водећих културних институција у града и са овом изложбом на Тргу говори како је библиотека настала, како се селила", каже Александра Ердевички Томић, Библиотека шабачка.

Седамнаест документарних паноа у центру Шапца чији је аутор Соња Бокун Ђинић, представљају исто толико деценија најстарије установе културе у граду.

"Волим библиотеку, стално долазим у библиотеку, волим књиге, библиотека је за мене као играоница", каже Растко Ђорић, најбољи најмлађи читалац.

Библиотека шабачка данас има фонд од око 200.000 публикација и скоро 13.000 чланова.

"Први светски рат, изгорео целокупан фонд, али, снагом ума, снагом добрих људи, библиотека је поново засијала. Посебно смо поносни на последњих двадесетак година, када достижемо завидан ниво и остављамо значајне трагове", каже Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке.

На изложби "Темељ од књига" нитима су повезане претходне деценије и савремени токови.

"Ово је изложба у част библиотеке зиданице која је настала на темељу од књига и то је суштински мотив. Провлаче се и неки појмови као радјена, чувана, дорађена и све то да траје", каже Драгана Малишић Марковић, ауторка изложбе.

Поводом 170. рођендана Библиотеке на неколико локација у граду, инсталације је поставила и уметничка група "Комбинарт". Шабачки храм књиге од 1955. године смештен је у згради некадашњег Владичанског двора који је изграђен половином 19. века. Пре две године отворен је и Анекс, први наменски објекат за неку од установа културе у Шапцу.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво