Сунце овог дана у врањској библиотеци

У оквиру Месеца књиге и обележавања јубилеја 125 година од рођења Иве Андрића, у библиотеци у Врању представљена је нова књига Владимира Пиштала "Сунце овог дана - Писмо Андрићу". Библиотека ове године обележава и 90 година од смрти Боре Станковића, писца рођеног у Врању чије име ова установа носи.

У књизи разговара са Андрићем о различитим темама, на тај начин и са нашом културом, у форми писама, обраћа му се са "Драги Иване".

Књижевник Владимир Пиштало књигу посвећену нашем нобеловцу писао је, каже, изнутра а Андрићу се и у мислима обраћа са Ви:

"Драги Иване, српска народна пословица каже: Ко се не да познати, гледај га с киме се мијеша. А писац се мијеша са својима јунацима. Ви најрадије описујете невеште међу вештима, људе који вичу тамо где сви шапћу."

Пиштало је књигу стварао пет година. Књижевни критичар Ненад Шапоња каже да је ова књига велики књижевни дијалог у којој Андрић није јунак него сабеседник:

"Ви овде пратите књижевну свест, нешто невероватно компликовано, а опет написано толико једноставно да не морате ништа знати ни о Андрићу, нити га морате читати да бисте проживели ову књигу."

Пиштало каже и да, по поштовању страсти, осим Иве Андрића нема другог писца који би био раван Бори Станковићу. Бора му је говорио да се окрене нашем старом свету:

"Андрић је послушао Бору Станковића, и он је цео живот писао о том, и он баш пише негде колико је наш стари свет дубљи. Ово није сад игнорантско игнорисање Европе, не говорим о томе, већ о томе колико је тај извор - и емоција и тема - дубок. И он се окренуо томе."

Владимир Пиштало аутор је романа, збирки прича, књига поетске прозе. Предаје светску и америчку историју на универзитету у Вустеру, у држави Масачусетс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво