Мали произвођачи тешко до нове механизације

У Србији је ове године продато 30 одсто пољопривредних машина више него претходних пет година, наводе у Пословном удружењу увозника и извозника пољопривредне механизације. Најзначајнији купци су и даље пољопривредна газдинства са више од 100 хектара обрадивих површина и пољопривредна предузећа. Мали произвођачи и даље тешко долазе до нове механизације.

Трактор Раковица Стевана Павкова из Перлеза је произведен 1988. године. Још увек је у функцији, јер му је недавно ремонтован. Тако се каже Павков већина малих пољопривредника сналази и продужава век механизацији, јер не може да се кредитно задужи и приушти себи нов трактор.

"Из године у годину стално помињу кредите, а људи су ушли у неке инвестиције, ушли су у те кредите. И ево ова година сушна била, како да се исплате сви ти кредити, то је велики проблем", каже Стеван Павков, пољопривредник из Перлеза.

Постоји више врста кредита банака за механизацију, а куповину субвенционишу Покрајински секретаријат И Министарство пољопривреде. Ратарима је најважније да рок отплате буде дужи.

"Али то још увек није доведено на тај ниво да буде приступачно као у околним земљама. Сматрам да на томе још треба само Министарство да врши утицај на банке и на те агенције И на све остале установе које могу изаћи у сусрет пољопривредницима да би дали кредите са већим грејс периодима, са мањим каматама, значи да би те машине могле саме себе да отплаћују", каже Ђорђе Гуран, пољопривредник из Јаше Томића.

Просечна старост механизације у Србији се протеклих пет година поправила. У породичним газдинствима је 18, а у задругама и предузећима 12 година.

"Оно што још увек није добро је да имамо више киловата по хектару и то два до три пута у односу на европски просек што значи да механизација није довољно искоришћена. И зато ми апелујемо на задруге и на ланце механизације да се механизација користи у оптималном обиму", каже Ђорђе Мишковић, Пословно удружење увозника и извозника пољопривредне механизације.

Пословно удружење увозника механизације предложиће Министарству пољопривреде да у наредној години помогне пољопривредницима тако што ће извршена инвестиција бити основ за захтев за субвенцију. То ће помоћи увозницима да планирају динамику набавке и дистрибуције нових машина.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво