Подршка почетницима у бизнису

За наменски Старт уп, пилот програм подршке почетницима за започињање посла Развојна агенција Србије, у сарадњи са Министарством привреде, прошле године издвојила је 100 милиона динара. На подручју Расинског округа 6,5 милиона бесповратних средстава за набавку опреме добило је десет корисника. Ефекти улагања су већ видљиви, а интересовање за овогодишњи конкурс вишеструко је веће.

По звању професор физичког васпитања, Александар Јеличић из Бруса од прошле године је предузетник. Власник машинске радионице за обраду метала поникле на темељима старе, породичне. За набавку савременије опреме кроз Старт уп програм добио је максимални износ од милион динара уз обавезу да упосли још једног радника.

"Значило ми је пуно зато што сам унапредио свој посао. Дигао га на неке више границе, добио на квалитету, проширио тржиште, изашао на инострано тржиште. Средствима која сам зарадио купио сам још једну машину и надам се да ћу запослити још радника", каже Александар Јеличић, власник машинске радионице "ЦНЦ продукт" Брус.

"Па ја сам презадовољан што се тиче посла. Радим у струци а чекао сам на тај посао целих седам година", каже Владимир Јеличић, машински техничар за компијутерско конструисање.

Уз бесповратна средстава корисници Старт уп програма као подршку пословању током две године добијају и стручну помоћ ментора Агенције за регионални развој.

"Помоћ се односи на маркетинг, област маркетинга, уколико им је потребна помоћ око извоза , планирање нових улагања, финансијска анализа, електронско пословање, које је сад све заступљеније и тако. То су неки модули који су основни за праћење пословања", каже Маја Џунић, Агенција за регионални развој Расинског округа.

На подручју Расинског округа за програм бесплатне обуке за започињање посла ове године пријавило се  86 корисника, три пута више него претходне.

"У почетку је тешко, али надам се уз опомоћ Агенције за регионални развој може да се оствари моја пословна идеја у ХоРеКа сектору-хотели, ресторани, у кафићима да пакујемо неке производе који су свакодневно у оптицају у свакодневној потрошњи", каже Владан Жарковић из Крушевца.

Подстицајним средствима у износу до миллион динара биће подржане најбоље пословне идеје из области из области производње, прераде, занатства  и услуга. За те намене Развојна агенција Србије издвојила је 120 милиона динара.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво