Угрожен живи свет у реци Топлици

Низводно од Куршумлије, у реци Топлици измерен је нулти процент кисеоника у води, због чега је угрожен читав живи свет у њој. Надлежни сматрају да је, поред изузетно ниског водостаја због суше, узрок највероватније и неко хемијско загађење.

У реци Топлици, коју је због ниског водостаја могуће скоро прегазити, ретки риболовци само обилазе места где су некада пецали. Додатни проблем представља однедавно црна боја и непријатан мирис које је проузроковало неко загађење.

"Нема шансе да се вата риба. А гле сад,нема рибче. То је било пуно риба. Најбогатија река би била у Србији гарантовано да није Копаоника", каже Милован Илић, риболовац из Куршумлије.

"Задњих десетак година, од кад је Симпо то узео, то се не води рачуна никако. Пустају преко дана,и некако и мало чистије и није. Ноћу, углавном од 11 сати до ујутру, трују и град и ваздух и све живо", каже Небојша Милутиновић, риболовац из Куршумлије.

Док већина риболоваца и мештана за загађену Топлицу окривљује Симпо ШИК, једину фабрику која ради и испушта отпадне воде, у овом предузећу негирају сваку везу са еколошким проблемом реке.

"Ту воду, значи ми свакодневно контролишемо. Ми је доводимо на неко пречишћавање,отприлике на ниво отпадних канализационих вода. Третирања су хемијска сва максимална,тако да та вода,по нашим  испитивањима,никакве тосичне материје у њој не постоје", каже Драган Ђорђевић, технички директор Симпо ШИК-а Куршумлија.

У рибочуварској служби, која свакодневно обилази терен кажу да је  ситуација за опстанак живог света у Топлици алармантна.

"Ми свакодневно меримо количину кисеоника у води. Нажалост, немамо ретку прилику да видимо 0,0 или 0,2 три, шест милиграма кисеоника у води. То је практично вода у којој риба не може да живи", каже Никола Кумановић, управник рибочуварске службе.

Најугроженије су аутохтоне врсте риба којима прети нестанак. Надлежни апелују и на грађане да у реку не бацају отпад, јер тако додатно погоршавају ситуацију.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво