Деца миграната крећу у пиротске школе

Од септембра у вртиће и школе у Пиротском округу кренуће и 147 деце миграната, узраста од четири до 18 година. Они ће бити распоређени у школе у Пироту, Димитровграду и Белој Паланци.

У Центру за смештај миграната на четвртом километру код Пирота, тренутно борави око педесеторо деце узраста до 18 година. Поред пристојног смештаја, хране и здравствене заштите које имају, за њих се овде организују едукативне радионице и друге активности. Будући ђаци кажу да су много тога научили и једва чекају да крену у школу.

"Хоћу да идем у школу, ја сам срећан да идем у школу. Хвала!"

"Како си...добро. Моје име је Жијан, ја сам из Ирака."

"У септембру идемо у школу. Да ли се радујеш? Да."

"Увек се трудимо да започнемо дан са неким часом-да ли је то час енглеског или српског - како би они нешто научили  и стекли неко знање-пре него што крену у школу", каже Един Синановић, едукатор, НВО  Фондација за избеглице.

Мигранти-углавном из Авганистана, задовољни су што ће њихова деца током боравка у Пироту имати прилику да се образују и квалитетно проводе време.

"Срећни смо што смо овде. Имамо све што нам треба.Добро је што наша деца могу да крену у школу,да нешто науче. Већ годину дана нису имали никакве активности."

"Захвални смо људима у Србији што су омогућили нашој деци док смо овде да изађу из Центра и да иду у школу као и сва друга деца. Сигурно ће много тога научити."

У пиротским школама у току су припреме за рад са децом мигрантима која ће од септембра овде похађати наставу.

"Та настава сигурно ће бити флексибилна и прилагођена њима. У почетку, верујем, да ћемо овде наставу радити са њима на енглеском и француском", каже Тугомир Цветковић, директор ОШ "Свети Сава".

За наставнике у пиротским школама представници Уницефа и Министарства просвете, ових дана организоваће обуке за рад са ђацима-мигрантима. Осим деце основношколског узраста, на списку је и четрнаесторо старијих миграната који би од септембра требало да крену у неку од овдашњих средњих школа.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара