Мурали школи на дар

Нови мурал на зиду основне школе "Свети Сава" у Пироту је начин на који је сликар Љубиша Пејчић одлучио да се одужи својој основној школи у којој су, каже, открили његов таленат за цртање.

На осликаном зиду, прва у низу, подразумева се, корњача - најпознатија шара пиротског ћилима, затим Свети Сава, Никола Тесла, Иво Андрић, средњовековна тврђава "Момчилов град". Остало је још да се доврши део из области спорта и екологије.

Пиротски сликар Љубиша Пејчић са својим пријатељима-уметницима и ђацима ове школе убрзано ради, како би све било готово до 1. септембра.

"Напросто, није баш све у новцу,колико наша жеља и воља да неке ствари урадимо. А, и када виде људи, као што сам ја видео да су они носиоци беле заставе за екологију онда кажем...па то је моја школа, крећем и ја, шта има да се чека", каже Љубиша Пејчић, сликар.

Овај уметник сматра да одрасли могу својим примером позитивно утицати на младе и показати им колико је важно да све оно лепо што ураде морају и да чувају. Радује га то што су неки ђаци сами дошли да му помажу у изради мурала.

"Није лако, али ако идемо логиком...па нека деца шарају, то ионако не вреди ништа, нећемо успети да од њих нешто направимо. Ајде да ми сви помало нешто пробамо да радимо, па ћемо видети. А верујте, ја сам сигуран да ће они ово добро чувати", каже Љубиша Пејчић, сликар.

"Бићу много поносна на себе када покажем другарима. Шта си урадила? Да."

Оплемењивање простора ове пиротске школе почело је још пре десетак година - откада постоји и волонтерски клуб. Сами ученици су већ осликали један зид.

"У нашој школи постоји већ јака тенденција да ученици својим уметничким графитима и муралима улепшавају школу. Тако да је, надам се, то леп пример не само за наш град него и за многе градове у земљи", каже Марјан Ранчић, директор  ОШ "Свети Сава" у Пироту.

ОШ "Свети Сава" је, због добро осмишљених програма и активности , пре неколико година добила и сертификат "Еко школа", а осликани зидови и леп амбијент сигурно ће оправдати ово признање.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво