Повољни кредити за реновирање фасада у Параћину

Грађани Параћина који живе у стамбеним зградама већ десет година могу да уз помоћ повољних кредита преко удружења "Бид зона Корзо" реновирају фасаде или санирају равне кровове који прокишњавају. Ове године на рачуну удружења је три милиона и 700 хиљада динара за нове јавне позиве, а заинтересованих станара који конкуришу за кредит све је више.

Умивена лица параћинских фасада на зградама које су грађене пре више од пола века. Станари у улици Бранка Крсмановића број 18 недавно су испратили мајсторе.

"У првој етапи смо урадили кров равни, значи целу изолацију заједно са димњацима, у другој етапи смо урадили фасаду заједно са изолацијом што подразумева хоризонталне и вертикалне олуке, фарбање и то је за сада  то. Јесу ли станари задовољни? Како нису, предивно је", каже Зоран Цветковић, председник скупштине станара.

Пре десет година "Бид зона" почела је да ради у оквиру пројекта који је финансирала Европска агенција за реконструкцију и развој. По истеку пројекта финансирање је настављено средствима  локалног буџета, а циљ је побољшање услова становања. До сада су преко овог удружења више од 600 власника станова  обновили фасаде на својим зградама, или заменили кров.

"Овако је и лепше и боље, да личимо на прави град. Свиђа ми се све што је урађено у Параћину, стварно."

Од јавног позива и пријаве станара преко јасних критеријума за бодовање, скупштина станара сама бира извођача радова и рок отплате, а радове је могуће платити у наредних пет година без камате.

"Сви станари који потпишу уговоре враћају новац, на бескаматно кредитирање. Враћају новац на посебан рачун, подрачун удружења, тако да су свих ових година имали тај новац који је стизао из локалне самоуправе плус овај новац који се враћао. У том неком подрачуну тренутно имамо око  20 милиона динара", каже Драган Гајић,"Бид зона".

Зависно од квадратуре и обима радова власници станова месечно плаћају од 500 до три хиљаде динара. Некима су рачуни много већи, јер власници локала у зградама одбијају да плате реконструкцију зграде иако их закон на то обавезује. У том случају станари подносе приватне тужбе за накнаду штете. Већина станара је ипак свесна проблема и законске обавезе да води рачуна о стању фасаде и заједничких просторија у зградама у којима живе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво