Летњи распуст провели у кухињи

Да школски распуст може да буде креативан, занимљив и необичан потврђује група лесковачких будућих средњошколаца који слободно време проводе у кухињи. Спремају традиционална јела и рецепте постављају на Јутјуб. Подршка им стиже из целог света.

Тек је напунио 15 година, а као да већ у рукама има мајсторско писмо. Растко, будући гимназијалац сваки слободан тренутак проводи у кухињи. Кулинарске вештине каже стицао је од малена помажући баби. Не воли брзу храну већ жели да сачува укусе и мирисе старих јела и посластица. Уз помоћ другарица рецепте објављује на Јутјуб каналу.

"Спремам свакаква јела, значи и теста, пецива, јела, слаткише. Пошто ево нема ниједно дете на Јутјуб каналу које то ради, углавном они снимају челинџе и свашта нешто рутине и тако даље, е па ми смо решили да будемо другачији", каже Растко Стаменковић.

Док Растко вешто спрема погачу са сиром његове другарице Јана и Теодора камером бележе сваки детаљ, уживају кажу у дружењу, али су и доста тога научиле о кулинарству.

"Он је више за оно што се дешава на камери, а ми смо за оно што се дешава иза камере. Ми то волимо да радимо и онда уклопили смо се некако", каже Јана Јовановић.

"Има пуно људи на пример из Грчке, Аустралије кажем чак и Енглеске, Хравстке. Сви нас гледају. Баш нам је драго што имамо публику широм света", каже Теодора Шћепановић.

За специјалитете који излазе из Расткове кухиње стижу високе оцене и од пријатеља, комшија, рођака. Родитељи их радо подржавају.

"Сва деца беже од заната, а то уопште није тако лоше тако да ми све то у сваком случају подржавамо. Уживате у његовим специјалитетима? А то посебно", каже Јелена Стаменковић, Расткова мајка.

"За сад им одузима доста времена, али су на распусту тако да не утиче на њихове редовне обавезе имају га ионако преко главе и добро је што га испуњавају на један овак креатива и леп начин и користан свакако", каже Саша Јовановић, Јанин отац.

Уз погачу и тек припремљен ајвар. Док је на распусту, каже Растко, напуниће шпајз зимницом. Овај креативни тим не стаје. Рађају се нове идеје. Следеће корак је књига рецепата.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво