Геронтодомаћице у Варварину за достојанствену старост

У општини Варварин, у току је реализација пројекта под називом "Помоћ у кући за достојанствену старост" којим су обухваћена старији од 65 година, социјално угрожени и грађани са здравственим проблемима.

Осамдесетрогодишња бака Живанка Ружић из Варварина 13 година живи сама. Од октобра прошле године, два пута недељно обилази је геронтодмаћица.

"Много ми значи, и превише. Доста ми је само што ми долази да ми отвори врата. Када би било три пута било би добро. све ми спрема она," каже Живана.

Геронтодомаћица Драгана Јаковљевић наводи да је посао је леп и тежак.

"Има и лепих страна, али и то да се ради о тешко покретним лицима којима треба помоћ. Ми то успевамо да одрадимо," каже Драгана.

Овим пројектом обухваћено је 70 старих и болесних лица у Варварину и околним селима.

Снежана Јоцић из Вараварина истиче да пошто тренутно се креће уз помоћу штака помоћ геронтодомаћица јој много значи. Живим сама.потребно ми је да некоодржава кућу," додаје Јоцићева. 
 
Јелени Симић је геронтодомаћица иако је по струци дипломирани правник.
 
"Радим овај посао десетак месеци јер тренутно немам други посао. Овај посао ми значи пошто сам у сталном контакту са људима, помажем им, дивно се осећам због тога," истиче Јелена.

Ово је први пројекат за који је општина Варварин добила директну донацију Европске уније.

"Још један веома важан аспект овог пројекта је, што је 15 геронтодомаћица, које углавном припадају групи теже запосливих особа, који не могу да нађу посао на другом месту, добило посао", наводи др Ненад Крстић, менаџер пројекта

Председник општине Варварин Војкан Павић, наглашава да се акцијом за помоћ у кући, покушава да се људима ублаже муке и недаће.

Општина Варварин ће крајем године наставити ову акцију, али из сопствених финансијских средстава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво