Много посла у пластеницима за повртаре

Поред врућина, повртари у Јужном Поморављу имају много посла у пластеницима. Род падарајза је, захваљујући системима за наводњавање, изузетно добар, у Јабланичком округу - 55 тона по хектару.

Сваког јутра пре него што уђе у пластеник Далибор Стојковић из села Винарца код Лесковца  уради најважнији посао. Активира систем за наводњавање кап по кап, јер без воде на спољној температури од преко 35 степени, како каже, у пластеницима не би имао шта да убере. Овако из године у годину род је све већи.

"Род је добар. Што се тиче парадајза ту је негде неких пет, шест килограма по биљци", каже Далибор Стојковић, село Винарце.

Посао у пластеницима повртари јужног поморавља обављају у раним јутарњим и касним послеподневним сатима. Сваки динар који зараде зарадјен је како истичу тешком муком а са ценама од 10 д0 15 динара за килограм колико се парадајз продаје на лесковачкој кванташкој пијаци производња једва да се исплати.

"Цене су ниске тренутно има много робе. Значи то је много робе за Србију. Излаза слабо има нешто је стало па се сад гомила, каже Далибор Стојковић, село Винарце.

"Температура је 50 степени. Па шта ја знам сам бог зна на ову температуру да се ради", каже Светлана Лазић, село Винарце.

Просечан род парадајза у Јабланичком округу је 55 тона по хектару мада има произвођача који производе и дупло више. Парадајз, али и друго поврћа углавном се пласира на тржиште Русије Црне Горе Босне и Херцеговине од чега највећу добит убирају продавци, а не повртари. Велике проблеме имају и произвођачи кромпира. Јер овакви временски услови олакшавају полагање јаја кромпировог мољца.

"Пољопривредни произвођачи на нашем подручју већ су почели да вади кромпир. На свим парцелама где је цима сува и где нема корова дакле земљиште без корова ми препоручујемо да се што пре крене са вадјењем кромпира. Наравно сам поступак вадјења кромпира и складиштења треба обавити у што краћем року", каже Бојана Карапанџић, ПСС Лесковац.

Произвођачима који неће вадити кромпир у скорије време препоручује се да што више наводњавају своје парцеле и да добро припреме складишта са густом мрежом на отворима уз одржавање температуре испод 10 степени, јер се тиме спречава развој мољца.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво