У Житковици код Голупца одумире матерњи језик

Житковица код Голупца, једно је од села у Браничевском округу које је пуно само током лета. Готово сви житељи раде и живе у иностранству. Село је влашко, али потомци говоре само немачки или француски језик. Малобројни староседоци кажу да ће влашки говор изумрети ако га нове генерације не прихвате.

Никола и Александар Николић су из Житковице, малог влашког села код Голупца. Живе у Швајцарској, па је њима, као и већини омладине из овог села први језик немачки, па енглески. Српски готово да не знају. Влашки разумеју, али увек одговарају на немачком. Њих то не брине.

"У Швајцарској скоро да не користи и због тога сматра да му та два језика не требају", каже Александар Николић, из Житковице код Голупца.

"Влашки више говори зато што се тако споразумева са родбином. За српски су родитељи дужни да му преводе", каже Никола Николић из Житковице код Голупца.

Њиховом оцу није посебно драго због тога, али сматра да је влашки језик тешко очувати и у Србији, а у иностранству готово немогуће.

"Имате чак и који родитељи уче своју децу влашки врло интересантну ситуацију да је трећина језика изворна, трећина српске речи које убацујемо, а трећина немачки, односно француски где сада живе", каже Влада Николић, отац Александра и Николе.

Млада генерација у Житковици Влашки зна само ако су им оба родитеља Власи, али све је више мешовитих бракова. Тамара и Маја воле да дођу из Беча на одмор у своје село, ипак у друштву говоре на немачком. Сада и оне виде да је то недостатак, али вероватно је касно.

"Не знам влашки. Мама ми зна. Знам само пар речи, мало сам научила од ње, чула, али овако не знам да причам", каже Тамара Анастасијевић из Голупца.

"Лепо је знати више језика. У влашком смо селу, лепо је да знате и влашки. Покушавам и ја сада да научим", каже Маја Јенић из Житковице код Голупца.

У селу од педесет кућа, током године ту је само пет породица. Чак и председник месне заједнице живи у Бечу.

"Са Житковицом ће вероватно бити ситуација као и са осталим селима у Србији. За десет година да ли ће постојати", каже Небојша Милосављевић, председник Месне заједнице Житковица.

"У иностранству то је готово. Нити ће они бити Срби, ни власи. Биће држављани и нације оних земаља у којима ће даље да живе", каже Влада Николић, отац Александра и Николе.

Претходне генерације влашки језик училе су од својих родитеља, баба и деда, деца данашње омладине, тешко да ће имати од кога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво