За сладолед једног Лесковчанина чека се у редовима

Породица Исени дошла је у Лесковац из Гостивара пре шест деценија. За сладолед у њиховој посластичарниви, који спремају по старој рецептури, чека се у редовима. Укус је посебан, а цена приступачна, кажу Лесковчани.

Дошли су у Лесковац са неколико кофера и старим, традиционалним рецептом за припрему сладоледа. Џелал је занат учио од оца. У радњи је од тринаесте године. Некада се, каже, сладолед припремао ручно, а онда су им ови италијански миксери стари скоро пола века олакшали посао.

Млеко, јаја, шећер главни су састојци ледене посластице, али тајну саме припреме не откривају. Рецепт се преноси са колена на колено.

"Мислим да је квалитет у кувању. Немам намеру да променимо рецепт значи то ћу да им оставим у аманет, да то продуже", каже Џелал Исени, посластичар.

Џелаловим стопама крећу и деца, шест ћерки и син. Суада је завршила Учитељски факултет, а Ахмет је уписао Медицинску школу. Образују се, али чувају и занат.

"Много је лепо, уживаме, тако што гледате и више", каже Суада Исени, ћерка.

"Од малена сам овде. Учим, гледам отац и то. Леп занат", каже Ахмет Исени, син.

У корнету, порција или овако упакован. Лети се дневно прода и педесетак килограма сладоледа са петнаест различитих арома. Од јутра до поноћи не стају.

"Научила посо од њих и задовољни смо. Пуно посла има, пуно се ради, али тако и треба", каже Тамара Коцић, радница.

Укус посебан, квалитет исти годинама, зато Лесковчани овде радо долазе.

"Живим 42 године ван, не у Лесковцу у другом граду и никад нисам престала да долазим", каже једна госпођа.

"И укус и цена је приступачна и љубазност", додаје друга.

"Живимо у Вучју кад дођемо у Лесковац долазимо код овог газде, купујемо сладолед, јер је најлепши".

Старији воле ванилу, јер их, кажу, подсећа их на младост, млађи бирају најчешће јагоду, киви и банану. Да се расхладе и, кажу, засладе душу. А још кад се  спрема с много љубави онда мора да буде другачији.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво