Ткачка колонија на Старој планини

Друга ткачка колонија одржава се на Старој планини. организатори су град пирот и занатска задруга за израду ћилима "дамско срце". Колонија се организује с циљем очувања кулутрне баштине, подстицања женског предузетништва и промоције локалних брендова. Ове године гости колоније су амбасадорке неколико земаља, представници УН-а и НАЛЕД-а.

Село Дојкинци, на Старој планини, угостило је 24 ткаље из Србије, које су дошле да науче како настају шаре пиротског ћилима и због чега је он јединствен у свету.

"Ја се бавим ткањем већ десет година, али на вертикалном разбоју. Волим да научим како се тка пиротски ћилим", каже Светлана Спатаревић Поповић, ткаља из Кладова.

"То је код нас у Стапару исто традиција, само ми то радимо на другачијем разбоју, на хоризонталном. Иначе, традиција у Стапару одавно датира", каже Љиљана Бошковић, ткаља из Стапара.

Амбасадорка Аустралија Џулија Фини, на Стару планину, довела је неколико својих колегиница, које су први пут присуствовале настајању пиротског уметничког дела.

"Многи у Србији културну баштину узимају здраво за готово. Али, ваша културна баштина је заиста изузетна", каже Џулија Фини, амбасадорка Аустралије.

"На Стару планину дошла сам на позив амбасадорке Аустралије. Драго ми је што сам видела како се израђује пиротски ћилим. Очување културне баштине је један од кључних циљева УН-а", каже Карла Херши, представница УН-а у Србији.

"Осећам повезаност између Србије и Индије, због очувања наслеђа, израде рукотворина. Свакако ћу поново доћи у Пирот", каже Нариндер Цаучхан, амбасадорка Индије.

Град Пирот већ годинама подржава женско предузетништво.

"Ми покушавамо да то буде и економски исплативо. Због тога подржавамо ову ткачку колонију. Дакле, да обезбедимо инфраструктуру, да обезбедимо објекте и да подржимо удружења која се баве одржавањем старих заната. Иза тога мора да стоје град и држава. То је једини пут да Србија очува оно што има, а то се зове традиција", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

"Напори локалних самоуправа Пирота и Сомбора су да се овај стари уметнички занат очува. То је непрофитабилна грана и није могуће да он сам опстане без помоћи", каже Славица Ћирић, ћилимарска радионица "Дамско срце".

Ћилимарство је искључиво градски занат, али у сам ћилим уткани су труд старопланинских сточара и креација ћилимарке. Та симбиоза, на крају, енергију коју нико до сада није докучио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво