Уместо да обере плодове - посекао малињак

Иако је берба малина почела, у ариљском крају хладњачама се предају неуобичајено мале количине воћа. Због слабог рода, берба је у појединим малињацима већ окончана, али је све више и оних који због ниске откупне цене размишљају да одустану од бербе и тамо где малине тек стижу за брање.

Новац зарађен у Француској, Златко Ђерић је инвестирао у малињак од три и по хектара, како му на дедовини - како каже - не би растао коров. Због ниске цене, уместо бербе, определио се за друго решење.

"Сечем малину која је на роду, која се да видети", каже Ђерић. "Данас је требало да оберем преко 500 килограма у ове две парцеле али немам рачуна да је берем. Пробаћу идуће године, сачекаћу зато и остављам ове младе за следећу годину, али сигурно, ако буде наставило овако пробаћу да променим културу."

И док једни секу малињак, други произвођачи немају шта ни да оберу, а то брине и сезонце.

"Може да се заради", каже Никола Тутуновић, сезонски радник из Чачка, "али лоше је за брање. Има мање, вероватно ће мање и трајати."

Поједини произвођачи кажу да ће - док год се пре бербе не одреди цена и монопол на домаћем тржишту - то погодити и многе извознике.

"Нека сад затворе све хладњаче, нека буду празне, јер неће бити производње малина", каже Радоје Марковић, произвођач малина из Милићевог Села. "У јесен треба да се зна цена да ја се прерачунам да ли да радим ово."

"Ми не можемо од данас до сутра решавати и прилагођавати се тржишту, зато што је светско тржиште ипак мало мирније и другачије ради него наше", истиче Божо Јоковић, директор ЗЗ "Агро еко воће" Ариље, који сматра да је код нас "турбулентна" ситуација.

Таква је ситуација и у подизању засада, јер су у Србији удвостручене површине, не само у Западној Србији, већ и осталим крајевима. Међутим, малињаци ничу и у суседним земљама, па произвођачи сматрају да је неопходна стратегија, јер приход од малина - на разне начине - остварује милион људи. 

Иако је површина малињака у пожешком крају повећана - ове године ће принос бити знатно нижи. Уједно ово ће бити и најкраћа берба у последњих пет година. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво