Нишлија добитник награде "Венац-Вјенац-Венац"

Нишлија Илија Фонламов Францисковић први је добитник награде "Венац - Вјенац - Венац" за најуспелију збирку песама на пољу песништва свих јужнословенских држава. Међу 95 збирки песама из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Македоније и Бугарске издвојила се "Еринерунг" - "сећање" које аутор провлачи кроз 22 песме.

Писац, сликар или студент медицине, овај двадесетједногодишњи Нишлија успева да буде све. Слика од своје шесте године, песме пише од основне школе, а нада се да ће, како каже, да се одужи свом народу и као лекар.

"Надахнуће које имам, идентично на неку руку као оно у сликарству тако и оно у књижевном стваралаштву, превасходно су то неке теме из наше историје, из наше традиције, затим на мојим сликама, али и кроз песме доминира та нека религијска тема, то неко виђење стварности, тих неких мотива на неки другачији начин", каже Илија Фонломов Францисковић.

Таленат овог момка препознала је и Марија Церовина, његова бивша разредна, професорка српског језика. Она Илију пореди са светским писцима као што су Чехов и Бугаков, али и са нашим нобеловцем Андрићем јер каже, као и Андрићу, и њему је слабо ишла математика.

"Прави професионалац што се тиче песничког рада зато што је он своје песме годинама дорадјивао, доградјивао, дотеривао, баш као што раде прави песници, онако како нас у школи и уче,да настаје једна добра песма,човек се враћа, први буде себи највећи критичар и стално се труди да превазидје себе, то је он радио, тако да мене награда није много изненадила", каже Марија Церовина, професор Српског језика и књижевности.

"Поново живим некадашњи сан, изнова док временски ветар односи дан, када у будући погледаш стари се врати, како да ум без бола судбу да схвати. Како да срце на трен ослушне глас, како јер оне ће привести спас, зар још једном да не запоји мени", каже Илија Фонолов Францисковић.

Треће издање "Еринерунг"-а се штампа, а Илија припрема нову збирку песама која ће изаћи до краја године.

"Пре самох медикамената често требамо покушати да употребимолепу рец и лепу слику како бисмо излечили", каже Илија Фонолов Францисковић.

Кад постане лекар Илија верује да ће наставити да слика и пише, јер му, каже, надахнуће никад не недостаје.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво