Знањем до посла

Пројекат "Знањем до посла", који заједнички спроводе Владе Србије и Швајцарске, представљен је у Крагујевцу. За његову реализацију, у наредне четири године у пет градова и општина Србији, издвојено је око 15,5 милиона франака.

Циљ је смањење незапослености младих, кроз програме дуалног образовања, кроз које у Швајцарској пролази две трећине младих, и бољу сарадњу приватног сектора и образовног система. Тиме би се смањио јаз између расположивих кадрова и професија, које се траже на тржишту рада.

"Кроз програм дуалног образовања, Швајцарска и Србија улазе у нову еру сарадње", рекао је амбасадор те земље у Србији, Филип Ге.

"У тренутку, када је швајцарска Влада добила позив ваше Владе да јој помогне у решавању проблема незапослености младих, стопа незапослености те популације, износила је  51 одсто. Ситуација се од тада поправила, али је то и даље велики проблем", истиче амбасадор Ге.

Смањење незапослености код младих, спроводиће се кроз две фазе: директну обуку и успостављање сарадње са свим релевантним институцијама, како би се створио систем образовања који се надовезује на школско, односно формално образовање.

Програм ће младима у пет тест општина у Србији омогућити да бесплатно науче радне вештине које послодавци траже, стекну прво радно искуство и тако повећају своје шансе да дођу до посла.  Компанијама ће на располагању бити стручна помоћ за развој савремених програма обуке радника како би се обезбедила квалификована радна снага као један од основних предуслова за даљи развој пословања.

Поред Крагујевца, пројекат се спроводи и у Књажевцу, Пироту, Новом Пазару и Крушевцу.

Програм је део новог Програма реформе политике запошљавања и социјалне политике у процесу приступања Европској унији (ЕСРП) Владе Србије и делује као подршка државним институцијама из области запошљавања и образовања.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

број коментара 0 Пошаљи коментар