Нови проблеми у Дому ученика у Нишу

После бројних афера претходних година у Дому ученика средњих школа у Нишу, у коме је радник ухапшен због поседовања дроге, а васпитачица извршила самоубиство због наводног мобинга на послу, ових дана та образовна установа поново је у жижи интересовања јавности. Без обзира на то што је инспекцијским надзором Министарства просвете утврђено да досадашњи в.д. директора није имао услове за то место, нови Управни одбор јепре неколико дана Министарству просвете поново послао предлог са истим именом.

Ванредним инспекцијским надзором крајем прошле године, увидом у радну књижицу утврђено је да Михајло Марковић, иако га је за в. д. директора именовала и Влада Србије, месецима није имао услове за то место, супротно Закону о ученичком и студентском стандарду.

"Законом је прописано да за директора установе може бити именовано лице које има најмање пет година рада са високим образовањем. Утврђено је да Марковић не испуњава те услове ни у време вршења надзора" (Из инспекцијског надзора Министарства просвете, 20. 10. 2016).

А све је почело анонимном пријавом радника Дома, да је тадашњи председник Управног одбора из редова СНС-а, запосленог васпитача, иначе члана Покрета социјалиста, превео анексом уговора са одређеног на неодређено време, упркос забрани запошљавања, а наводно, мимо знања осталих чланова Управног одбора.

"Моја је дужност и обавеза била да као лице за пријем информација проверим те наводе. И не само да су били тачни и да директор није имао довољан број година, већ је сачињен и фалсификат који подлеже кривичној одговорности", каже Весна Љубенковић, узбуњивач у Дому ученика.

"Радно искуство, тј. рад са седмим степеном не треба везивати за радни однос и радни стаж. Ви можете радити са седмим степеном и имати уговоре у неким институцијама градским или државним као стручно усавршавање или оспособљавање", каже Михајло Марковић, в. д. директора Дома ученика средњих школа у Нишу.

Од 300 докуменета о овом случају, узбуњивач издваја деловодник Дома у коме је број 165 са анекса уговора директора уместо заведеног документа, остао непопуњен.

"Врло сам поносна на ово што сам урадила, јер ово друштво треба да крене у правцу откривања таквих случајева именом и презименом", каже Весна Љубенковић.

У међувремену расписан је конкурс за директора, Влада је именовала нови Управни одбор који је Београду, не обазирући се на наводе инспекције, поново послао Марковићево име.

"Не знам шта је тачно утврдила инспекција прошле године, јер је то било у мандату претходног председника УО и нисам искрено ни залазила у те папире. Радна књижица је невалидан документ од 1. 1. 2016, па само потврдом од послодаваца може да се утврди радни стаж или радно искуство", каже Вања Стојковић председница УО Дома ученика.

"Ја се надам именовању", каже Марковић.

На потезу је Министарство просвете.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво