Храна и лекови стижу до мештана у најудаљенијим селима

Већ недељу дана на територији Пчињског округа трају ледени дани. Ванредна ситуација је и даље на снази у Врању, Владичином Хану и Трговишту. Мештанима у удаљеним планинским крајевима допрема се храна и лекови, а снабдевање електричном енергијом је уредно.

Десетак ђака пешака из планинских села у Пољаничком крају већ други дан безбедно долази у школу. Препрека им нису снег и сметови високи и до три метра.

"Од куће сам пошао у 6 часова и 10 минута, лоше је има снега пуно око метар и по, можда сметова и до два, два и по метра", каже Никола Младеновић из Студене.

Из завејаних села једино се пешице може до Власа. Само најхрабрији и најиздржљивији су се спустили по намирнице и лекове.

"Дете сам морао да пошаљем за Београд, шест сати сам ишао пешака, док сам прочистио до главног пута", каже Небојша Стајковић из Драгобужда.

До 20 најудаљенијих планинских села и даље је немогуће доћи. У њима живи око 200 углавном старих мештана.

Механизација и екипе за рашчишћавање путева су на терену већ недељу дана. Успели су да пробију путеве до многих кућа.

"Све су успони такорећи, брда велика, ланци, без ланаца ништа не може да се уради", каже Милош Станојковић.

"Овде је Водовод направио своју базу, људи су стално присутни, не враћају се у Врање и по пријавама грађана реагују", каже Горан Ђорђевић, директор ЈП Водовод у Врању.

У 22 села у Пољаници живи око 1.000 људи. То је бртско планинска разуђена област.

"Тешко је и најпотребнија им је храна и лекови", каже Горан Симоновић, председник Месне заједнице Власе.

"Ангажоваћемо и додатну механизацију и побољшати прилазе ка тим засеоцима. Пре свега за та старачка домаћинства и тамо где су мала деца у завејаним засеоцима", каже др Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

И екипе Електродистрибуције су константно на терену, успеле су да отклоне све кварове, настале због снега и леда. Сада је у Пчињском округу електроенергетска ситуација стабилна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво