Каталог старих и ретких књига у Врању

У библиотеци у Врању представљен је Каталог старих и ретких књига у фондовима манастирских библиотека и цркава у Епархији врањској. Каталог је припремио пројектни тим библиотеке, а са пола милиона динара финансирало Министарство културе и информисања.

Радили су седам месеци, пописивали старе и ретке књиге у 11 манастира и 36 цркава у Епархији врањској. У централни регистар су унете само књиге старије од 1867. године, доба пре Вукове реформе.

"Нашли смо најстарије јеванђеље из 1827.године, у Босилеградској општини смо нашли књигу из 18. века. То су тековине наше цивилизације у неким кутковима препуњене, напуњене прашином, прекривене зубом времена", каже Мирјана Томашевић, уредник књиге.

Пописано је 700 древних богослужбених књига, записа и хроника врањског краја. Најбројнија су јеванђеља, апостоли, минеи. Већина је пореклом из Русије.

"Најзаступљеније штампарије су у Москви, Кијеву, Петровграду. Међу страним штампаријама су наши издавачи у Пешти и Бечу, а по времену настанка највише их је из 19. века", каже Сања Бундало, аутор каталога.

Пописивачи су бележили и ручне записе на маргинама књига који носе причу о пореклу и дародавцима књига. Откривају и историјске догађаје из врањског краја.

"То чува идентитет народа у целокупном српском корпусу, без овога питање је ко смо, шта смо, одакле смо", каже Љубиша В. Томашевић.

"Може да буде полазна тачка за будућа истраживања, тим пре јер је на територији Епархије врањске велики број цркава и манастира", каже Валентина Радуловић.

Све књиге које су пописане у каталогу уведене су у електронски централни регистар. Чека се да ли ће неке од њих постати културна добра од великог или изузетног значаја.

rts.vranju@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво