У пластеницима села Житорађе и на минусу гаје поврће

Некада је у српским селима овај период године, важио за мртву сезону, са знатно мање послова и обавеза у пољу. У добричким селима, у општини Житорађа, познатим по производњи поврћа у пластеницима и на отвореном, међутим, ово неписано правило годинама не важи, па се тако и ових дана ради пуном паром.

Откако су у пластеницима почели да гаје повртарске културе отпорне на ниске температуре, за становнике Вољчинца, више ни током позних јесењих, али и зимских дана нема предаха.

Иван Јовановић у једном од својих многобројних пластеника, припрема земљиште за сетву ротквица, док у другом већ полако ниче недавно засејани спанаћ, који ће се током зиме наћи на пијацама.

"Пуном паром, да не буде баш 0-24, али ради се од осам ујутру до три - четири поподне, у ово зимско време", каже Иван Јовановић, произвођач поврћа из Вољчинца.

У највећем броју пластеника у Вољчинцу и даље се током зиме гаји салата. Уз већ чувену "путерку"  све су заступљеније декоративне, украсне, које доносе и бољу зараду.

"Почнемо да беремо од 15. јануара, па до 15. априла, нон - стоп смо на пијаци", каже Драган Митић, произвођач поврћа из Вољчинца.

Производња поврћа у зимским условима, иако неретко веома ризична, добро дође повртарима,јер, како кажу, доноси прве паре у сезони.

"Салату сам почео пре петнаест година да гајим, све сам повећавао сваке године по неки пластеник, да сам сад дошао до деветнаест. Навикли смо на тај новац, нема нека велика добит али има да се преживи", каже Драган Митић, произвођач поврћа из Вољчинца.

Многи пољопривредници, релативно лепо време за ово доба године, користе и за припрему конструкције за нове, савремене пластенике, чије подизање помаже и држава.

"Тренутно сад радимо 20 пластеника од по 4 ара, радови су у току и ово лепо време нам иде на руку", каже Зоран Димитријевић, произвођач поврћа из Самариновца.

Субвенционисани, дугорочни кредити, као и помоћ државе у електрификацији поља, значајно би помогло повртарима. То би, кажу и многим младим људима овде, омогућило останак у селу и извеснију будућност.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво