Програм дуалног образовања у две средње школе у Врању

Две средње школе у Врању, Хемијско-технолошка и Техничка, укључују се у програм дуалног образовања. Ученици обе школе имају практичну наставу у учионицама, а 19 ђака Техничке школе почиње праксу и у компанији Алфа плам.

Ученици смерова машинство, електротехника и саобраћај практичну наставу имају у школским радионицама, учионицама. Комбинују теорију и праксу, што резултира бољим познавањем и примењивањем градива.

"Пракса је добра, радимо на глодалици, обрађујемо алуминијум, пластику", каже Кристијан Јовановић, ученик другог разреда Техничке школе.

"У првој години мало радимо, у другој већ идемо на струг, на глодање. Стичемо искуство, научили смо да радимо на стругу, обраде да вршимо", каже Бобан Александров, ученик другог разреда Техничке школе.

Више праксе за ученике у предузећима, усклађеност школе и привреде - циљ је дуалног образовања. Деветнаесторо ученика распоређено је по радним јединицама у компанији Алфа плам како би боље упознали технолошки процес израде штедњака. Тако се образују кадрови који су дефицитарни на подручју Пчињског округа.

"Увођењем дуалног образовања показујемо озбиљност за оно за шта школујемо децу, да би деца уз добру сарадњу са социјалним партнерима, после школовања кроз практични део, боље улазили у посао", каже Славиша Анђелковић, директор Техничке школе у Врању.

"Ми ширимо те образовне профиле и управо смо причали да се уведу нови профили, као оператер за израду дрвеног намештаја, као и за обућарску индустрију. И са директором Хемијске школе причали смо да се они стимулишу за текстилну индустрију", каже др Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

Образовни систем прилагодити привреди, како би по завршетку школовања средњошколци добили посао у предузећу у ком су обављали праксу. То је модел који је резултате дао у земљама Западне Европе.

"Будућност Србије је да ученици уче нешто што има корист. Они и фирме за које они раде касније", каже Јорг Хескенс, саветник председника Владе Србије.

У Врању постоји потреба за радницима текстилне и кожарске струке, па ће, кажу у локалној самоуправи, тражити да се и ти профили уведу у школе. На тај начин, и у сарадњи са привредницима, дугорочно биће смањена незапосленост.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво