Паметне зграде од следеће године у Панчеву

Панчевци ће следеће године добити прве паметне зграде у којима ће 81 стан бити опремљен модерном и савременом технологијом за даљинско управљање, што ће будућим станарима омогућити да сами контролишу потрошњу свих енергената и кад нису код куће.

Притиском на једно дугме телефона станари будућих паметних зграда моћи ће и кад нису код куће  да укључе или искључе лети клима уређај, а зими грејање, а СМС порукама стизаће им упозорење ако је неко провалио у њихов дом, или ако је дошло до пожара.

Све то неће утицати на већу цену од просечне по квадратном метру новог стана у Панчеву. Уз доплату моћи ће да се даљинским путем пале и гасе електричне рингле, бојлери и други велики потрошачи.

"Укључивање електричних апарата телефоном и регулисање температуре у стану преко интернета највише ме је привукло, јер на тај начин директно могу да утичем на висину својих рачуна и да не трошим беспотрбно енергенте када нема никога код куће. Свако смањење трошкова много значи, а истовремено добијате и конфорнији живот", каже Стојмир Матовић који је капарисао један стан у "паметној згради".

На захтев станара могу се уградити и камере за видео надзор, а старије особе добијају сигурносне наруквице и ако им се нешто догоди  притиском  на дугме могу позвати помоћ, а ту је и "Паник" тастер који се сам активира уколико дође до провале или пожара у стану и на мобилни телефон станара стиже одмах порука о узбуњивању.

"Основна замисао када сам се одлучио  за овај концепт била је да тржишту понудимо нешто ново што ће купцима гарантовати највећу могућу безбедност стана од провала и од пожара.Већином функија у стану може се командовати са даљине, што је од пресудног значаја за уштеду енергената који се сад беспотребно троше. Искористили смо технолошки прогрес у сфери информатике и ниже цене алармних система, што изградњу овакве врсте станова чини приступачним бројним купцима", каже Драган Миленковић, "Миленковић градња", Панчево.

Алармним системима је веома једноставно управљати. Неопходно је имати само паметни телефон или таблет и сигурност и потрошња енергената може бити у рукама сваког власника "паметног стана".

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво