Мештани покренули акцију електрификације ораница

Мештани Самариновца, села у општини Житорађа, покренули су акцију електрификације око 500 хектара ораница, на којима производе ратарске и повртарске културе, којима снабдевају домаће и тржишта у окружењу. Доступност електричне енергије за покретање пумпи за заливање и загревање, уместо увозног дизела, значајно би смањило трошкове производње, а многим младим људима омогућило останак у селу и извеснију будућност.

Зоран Милошевић из Самариновца, на око 17 хектара са породицом, у пластеницима и на отвореном, производи све врсте поврћа. Каже да је иоле озбиљнија производња сада незамислива без заливања, због чега он у сезони, месецима не гаси агрегат на дизел, који покреће пумпе, што му значајно повећава цену крајњег производа.

"Ми сада пумпе напајамо преко агрегата снаге 25 кw, који на сат троши пет литара дизела. Са струјом би то било пуно јефтиније", каже Зоран Милошевић, произвођач поврћа из Самариновца.

И Зорану Димитријевићу из истог села, који ће током зиме, поред четрдесетак постојећих, подићи још двадесетак нових великих пластеника, бандере са електро прикључком у пољу, омогућиле би лакшу и сигурнију производњу. Тврди и да би то подстакло многе да додатно улажу и наставе да се баве оним, чиме су се бавиле генерације пре њих.

"Само у мојој генерацији рођено је седамнаесторо деце, а природни прираштај у нашем селу је позитиван и највећи у Топличком округу. Добро би било да та деца касније остану овде и да могу да живе од пољопривреде", каже Зоран Димитријевић, произвођач поврћа из Самариновца.

У реализацији пројекта електрификације поља у Самариновцу, вредности око триста хиљада евра, мештани рачунају на помоћ државе, која би на тај начин, како истичу, сачувала на десетине радних места, али и створила услове за отварање нових.

"Држава сада за отварање једног радног места у индустрији даје и до 10 хиљада евра. Нама, када би дала 35 милиона динара, ми би добили све. Стотину осамдесет породица остаје на окупу, а момци настављају да раде ту", каже Милован Цветановић из Самариновца.

Општина Житорађа од почетка подржава овај пројекат, који би представљао прекретницу у производњи хране у добричким селима, која готово искључиво живе од пољопривреде.

"Имамо нека обећања и чекамо одговор надлежног министарства. За нас је то велики пројекат и не можемо сами да га исфинансирамо", каже Слађан Младеновић, председник општине Житорађа.

Електродистрибуција у Прокупљу, бесплатно је урадила пројекат електрификације поља, којим је предвиђена изградња четири стубне трафостанице, са одговарајућом мрежом и прикључцима, за које је већ сада заинтересовано око стотинак домаћинстава.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво