Шећерна репа обећава добру зараду

Пољопривредници у јужном Банату ове године очекују добар род шећерне репе, али стручњаци упозоравају на могућу појаву биљних болести због великих температурних разлика и обилних падавина у претходна два месеца.

Ратари на подручју општине Ковачица изузетно су задовољни тренутним изгледом шећерне репе на три хиљаде хектара. Очекују рекордан род и добру зараду, јер са шећераном "Суноко"имају уговорену откупну цену слатког корена од 35 евро центи по килограму.

Драган Јованов, пољопривредник из Црепаје за сад је задовољан како напредује шећерна репа.

"Потребна нам је још само једна киша половином јула, јер наше земљиште је такво да добро подноси сушу и са тренутном залихом влаге нема бојазни да ћемо остварити задовољавајући принос између 6 и 7 вагона по хектару", каже Јованов.

Обилне кише у претходна два месеца могу утицати на појаву лисних болести и зато их треба на време сузбити.

"Имамо велико повећање лисне масе , што може да погодује стварању биљних лиснатих болести. Висока влага, повећане дневне и ноћне температуре могу допринети и епидемијском ширењу циркосторе и зато ратари морају бити опрезни", упозорава Саша Рајачић из шећеране "Суноко".

Ратари у наредном периоду морају што чешће да обилазе своје њиве и чим примете појаву биљних болести треба да заштите усеве.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво