Квалитет вишања одличан, род добар - цена лоша

У општини Књажевац у току је берба вишања, најважнији посао за пољопривреднике у том крају. Иако је квалитет овогодишњег рода добар, кампању обележава ниска откупна цена од 25 до 40 динара за килограм. Због пролећног мраза род је умањен у петини воћњака.

На подручју Валевца, села са стотинак произвођача вишања, позни априлски мраз је на неким парцелама уништио више од половине процената.

Драган Милкић, дугогодишњи узгајивач вишања не памти да је некад ова култура у толиком обиму страдала од позних пролећних мразева:

"Овај млади воћњак требало је да да 7-8 килограма по стаблу, а сада ће бити добро ако се убере пола килограма или килограм."

Тамо где није било позних мразева просечни принос је од 12 до 15 тона по хектару, каже Далибор Станојевић, председник УО Фонда за развој пољопривреде Општине Књажевац:

"Квалитет овогодишњег рода бољи је од прошлогодишњег, пре свега захваљујући киши која је вишњи обезбедила довољно влаге."

Овогодишња откупна цена од 40 динара за прву класу није у складу са добрим квалитетом рода, сматрају произвођачи.

Божидар Митровић, пољопривредник из Валевца незадовољан је откупном ценом: "Четрдесет динара по килограму! Па то нигде нема, то може само код нас да се деси, бераче плаћамо тринаест динара."

Саша Милкић, директор ЗЗ "Слога" Валевац, која сарађује са стотинак коопераната на подручју Валевца и каличине, каже да није изненађен осцилацијама откупне цене, али да није очекивао да ће бити толико ниска.

Умањени принос смањује зараду и берачима, каже Момирка Михајловић из Валевца:

"Како да наберем? Ја кад станем пред вишњу од једног стабла наберем три гајбе. Сада да прођем десет стабала не могу да наберем једну пуну гајбу."

У посао са вишњама већ трећу годину као откупљивач и прерађивач, али
и са обновљеним сопственим плантажама поново је укључен и
приватизовани пољопривредни комбинат "Џервин".

Према речима Слађана Недељковић, директора "Џервина", предузеће је
при крају инвестиционих циклуса када су у питању улагања у прерадне
капацитете:
"Почели смо да подижемо сопствене засаде и до сада смо подигли негде
око 250 хектара нових површина под вишњо и виновом лозом", каже
Недељковић.


Берба вишања у Књажевачком крају требало би да буде завршена почетком
јула када ће бити обрани и последњи хектари у брдско-планинском
подручју општине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво