Национална ткачка колонија на Старој планини

На Старој планини код Пирота у току је Национална ткачка колонија, манифестација чији је циљ очување традиције ткања пиротског и стапарског ћилима, али и заштита овог уметничког заната у Србији. Ткачку колонију поред Пирота и Сомбора подржали су: амбасаде Аустралије и Сједињених Држава, НАЛЕД и Етно мрежа.

Ткаље из десет градова Србије, први пут су се сусреле са вертикалним разбојем и пробале технику ткања пиротског ћилима.

Без обзира на различите технике, ткаље су сложне у оцени да од овог старог заната у Србији тренутно не може да се живи.

"Тешко је, треба се сналазити на различите начине. Без подршке јавних  институција, да ли локалне самоуправе, Покрајинског секретаријата, или надлежног Министарства, веома је тешко", каже Ана Илић Пањковић, предузетница из Сомбора.

"Сада још не можемо да живимо од тога. Више је то сада хоби, а циљ је да пренесемо знање млађима, јер ми смо жене у годинама", каже Верица Мијалковић, ћилимарка из Стапара.

Због тога је један од основних циљева Националне ткачке колоније да се укаже на неопходност  очувања овог традиционалног уметничког заната.

"И да заједничким снагама покушамо да анимирамо државу у наредном период да се постара за доношење закона и за стварање услова како би ово могло да опстане", каже Славица Ћирић, задруга "Дамско срце" Пирот.

Иницијативу за заштиту и очување традиције ткања, пре две године, покренула је Џулија Фини, амбасадорка Аустралије у  Србију.

"Када смо стигли у Београд било нам је веома тешко да пронађемо производе врхунског квалитета  који би представљали српско наслеђе. Тешко нам је било да купимо поклоне за наше пријатеље. Због тога је за нас веома важно што смо се повезали са Етно мрежом и открили ћилимове", каже Џулија Фини, амбасадорка Аустралије.

Пројекат Националне ткачке колоније остварио је почетни циљ. Кроз пиротско ћилимарство и уз помоћ ткаља из Пирота оживело је ткање у Стапару код Сомбора. Сада су постављени нови задаци.

"Да се отворе градске етно у свим регионалним и туристичким центрима, у којима би ови производи могли да нађу свој пут до купаца", каже Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

Крајњи циљ је да се поред очувања традиције ткања, створе услови да ћилимарке  од свог заната могу себи и својим породицама да обезбеде сигуран извор прихода.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво