Храст на Савинцу се ипак сече

Вишевековни храст у селу Савинцу, који је на траси будућег ауто -пута од Љига до Прељине биће исечен, одлучило је надлежно министарство. Предлози мештана и еколошких удружења, који су протеклих година тражили измештање трасе како би се храст сачувао, нису уродили плодом. Мештани негодују.

Овом горостасном дрвету нико не прилази. Од када су чули да ће храст бити посечен, мештани тврде да га заобилазе и радници са оближњег градилишта.

"Турци га не посекоше. Азербејџанци као извођачи радова неће да га секу, изволте браћо Срби
сеците га ви. Али ставите прст на чело шта ће се десити томе који упали моторну тестеру да сруши овај вишевековни храст", каже председник Месне заједнице Савинац Милиша Николић.

Пре две године сечу храста су бранили мештани, а еколошка друштва и невладине организације предлагали су разна решења како би се храст очувао. Када ће се храст уклонити још увек је
непознаница. Судећи по динамици радова џиновско дрво броји своје последње дане.

"Свим снагама би бранила не би дала. Јер за мене, ја јесам муслиманске вероисповести, али за мене је то светиња. А онај ко не уме да поштује своје не уме ни туђе", каже Ћебира Маркељић, село Шарани.

Томислав Маркељич, село Шарани каже да нема коментара нема, јер је дрво старо преко 600 година за време Турака је било ту и штета би,додаје, била да се сече.

Колика су светиња за мештане сеоски записи, уверили смо се код овог храста у оближњем засеоку Шарани. Иако гране отежавају пролаз камиона њих нико не поткресује, мештани кажу, то би био велики грех.

Пре два месеца било је најава из Министарстава саобраћаја, грађевине и инфраструктуре да неће  бити измештања трасе на овом делу ауто-пута од Љига до Прељине. Ових дана одлука је коначно донета и храст на Савинцу ће бити посечен. Како објашњавају у Министарству саобраћаја одлука је донета у складу са струком, а не са легендом.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво