Читај ми!

Наочаре које симулирају дејство алкохола

Уочи слава и новогодишњих празника више је возача под утицајем алкохола. Савет за безбедност у саобраћају, полиција и Техничка школа у Врању организовали су превентивну акцију. Заустављали су возаче и давали им наочаре које симулирају дејство алкохола.

Акција ученика Техничке школе, Савета за безбедност саобраћаја и полиције управо указује возачима на опасности и штетне последице конзумирања и вожње под дејством алкохола.

Специјалне наочаре смањују видљивост, успоравају реакцију, ометају осећај дубине у простору и замагљују вид. Управо то осећа човек под дејством алкохола.

"Имали смо три пара наочара, које показују три нивоа алкохолисаности. Од 0,4 до 0,6 промила у крви, други ниво је од 0,6 до 0,8, и од 0,8 до 1,5 промила. Хтели смо да управо тим најјачим наочарима прикажемо да је немогуће да се управља возилом у саобраћају", каже Ивица Ристић из Савета за безбедност саобраћаја у Врању.

У акцијама контроле саобраћајне полиције процентуално највише је возача у пијаном стању уочи слава, празника и викендом.

Стефан, ученик 4. године Техничке школе у Врању каже да је циљ да будемо свесни у саобраћају, да не возимо пијани и да паркирамо безбедно.

"Битност нашег смера је да утичемо и побољшамо укупну безбедност саобраћаја у нашој држави. Због тога се и спроводе превентивне мере, једна од њих је и провера алкохолисаности у крви", додаје Марија, ученица 4. године Техничке школе у Врању.

Ученици су, осим симулације пијанства уз помоћ специјалних наочара, као превентивне методе, делили и летке возачима, са порукама да буду опрезни у саобраћају.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво