Читај ми!

Изградња водовода решила би бриге

У Топличком округу овог лета није било већих прекида снабдевања водом. Људи у том крају не би уопште морали да брину када би био завршен водосистем "Селова" код Куршумлије. Радови на том пројекту прекинути су пре шест година, али постоји могућност да буду настављени.

Водосистем "Селова", чија изградња траје више од четврт века, требало је да буде развојна шанса Топличког краја, међутим, због недостатка пара, ова капитална инвестиција још увек није завршена.

"До сада смо на брани улозили око 40 милиона долара, решили смо 300 хектара имовинских односа. Остало је да се реши још имовина десетак домаћинстава", каже Миодраг Ћирић, први директор ЈП "Селова".

Ћирић наводи да је до сада све рађено по принципу "крени-стани" и да је из тих разлога много пара утрошено и на санацију урађених послова.

Извођачу радова, Београдској Хидротехници и сада ће, уколико радови крену, знатна средства бити потребна да се градилиште приведе намени.

"Оно што прво треба уредити то је завршити градилишни пут, припремити пројекте чишћења акумулације, урадити одређене завршне радове на објекту, вероватно репарирати хидромасинску опрему", каже Вељко Димитријевић из Хидротехнике Београд.

Општина Куршумлија добила је уверавања да ће Влада Србије издвојити 30 милиона евра за наставак радова на овом водосистему.

Председник општине Куршумлија Радољуб Видић каже да је овај објекат од огромног значаја за Куршумлију и све остале општине у региону.

"Ми нисмо могли да конкуришемо директно код фондова, јер је пројекат републичког карактера, али смо у сваком случају заинтересовани. Припремили смо сву потребну документацију и спремни смо да и даље сарађујемо око експопријације која још увек није завршена", каже Видић.

Директор Србијаводе Горан Пузовић каже да ће покушати да у наредне две, три године овај објекат заврше, напуне акумулацију што би требало да допринесе и комплетном развоју овог краја.

Када буде пуштена у рад, акумулација "Селова" требало би да снабдева водом четири општине Топличког округа, као и део града Ниша.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329-108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво