Необични дрводеља

На Сабору трубача у Гучи своје умеће израде скулптура, на нимало уобичајен начин, представио је дрводеља са Златибора Миладин Лекић. Већ је израдио неколико чланова оркестра, а до краја Сабора - биће сви на броју.

Ауто-механичар Миладин Лекић из златиборског села Шљивовице, сасвим случајно, пре дванаест година открио је свој таленат за дрводељство. Моторна тестера постала му је главно оруђе у изради скулптура од дрвета. 

У дворишту је, присећа се Миладин, видео храстов пањ који га је подсетио на лава:

"Нашао сам два глета и дорадио га, тако да је испала добра скулптура. То ми је први рад који и дан-данас чувам."

Самоуки уметник већину скулптура ради без икакве скице. Традиционални живот сељака Миладин представља понекад и на духовит начин.

Купаца има са свих страна. Најчешће су то, каже Миладин, људи који су рођени на Златибору, а живе у иностранству, и његови радови их подсећају на завичај.

За овај Сабор трубача већ је исклесао неке чланове оркестра. До краја Сабора, биће готов и басиста.

Посетиоци етно-дворишта имају прилику да присуствују читавом процесу прављења трубача. Ово место, уједно је и права изложба Миладинових радова.

Рашко Броћић из "Броћића авлије" каже да су случајно пролазили поред Миладиновог атељеа и видели његове радове, па су више пута покушавали да ступе са њим у контакт. 

Он додаје да се труд исплатио јер, су се скулптуре потпуно уклопиле у амбијент. Туристи који долазе распитују се за уметника, а многи се и сликају поред радова.

Златиборски дрводеља прави и намештај, али су му сеоски мотиви ипак дражи. Труди се, каже да свакој скулптури подари осмех и весеље.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227-551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво