Читај ми!

Из Крушевца у Краљево на дијализу

Центар за дијализу у Крушевцу од суботе привремено не ради, због чега је Здравствени центар својих 118 пацијената превози до краљевачке болнице, у којој им се пружа неопходна терапија.

Повишену температуру и бол у леђима у среду су имала два или три пацијента, а када се два дана касније на исте симптоме пожалила већина, одлучено је да се дијализа на одељењу крушевачке Нефрологије привремено обустави, а пацијенти упуте у краљевачку болницу.

У крушевачком Здравственом центру кажу да није реч о инфекцији, јер је анализа воде показала да су узорци стерилна и да је присуство ендотоксина у дозвољеним границама.

Ванредном стерилизацијом система, коју су спровели овлашћени сервисери, утврђено је да је одказао модул на интерном постројењу којим се градска вода прерађује у ултрачисту, због чега се основано сумња да је проблем механичке природе.

Према речима рекао је др Бранислава Андрића, начелника Одељења нефрологије Здравственог центра Крушевац, у току је замена свих седам модула и филтера који се налазе на сваком дијализном апарату.

"Након тога планирамо да воду поново дамо на микробиолошка испитивања и на ендотоксин. Ако ти резултати буду добри, болеснике ћемо вратити у матични центар", рекао је др Андрић.

На одељењу крушевачке нефрологије свакодневно се у две смене дијализирало по тридесетак пацијената. Исти режим задржан је и у краљевачкој болници, до које се пацијенти организовано транспортују.

"Ми смо организовали наше санитете и путничка возила", наводи директорка Здравственог центра Крушевац Слободанка Јотић. "Санитетима се превозе пацијенти, а путничким возилима особље јер пацијенте прате лекари и медицинске сестре. Ми шаљемо наше дијализаторе, неопходни санитетски материјал за дијализу, а користимо само апарате из краљевачке болнице."

Особље крушевачког центра улаже велики напор да пацијенти буду здрави и медицински збринути, наглашава др Јотић: "Они то препознају и показују велико стрпљење и разумевање, на чему смо им захвални, као и колегама у Краљеву на солидарности."

У току дана очекује се да свих седам модула на постројењу за пречишћавање воде буде замењено након чега ће уследити нова стерилизација система и додатне анализе, па на Одељењу нефрологије са много оптимизма очекују да већ од петка 118 пацијената на дијализу поново долази у крушевачки Здравствени центар.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво