Читај ми!

Пиљски водопад на Старој планини

Доњи Пиљски водопад налази се на око шест километара јужно од села Топли До, у тешко приступачном шумовитом пределу на 1.450 метара надморске висине. Иако трећи по висини у Србији, за њега је до 2002. године знало само локалнио становништво.

Воде Старе планине једно су од њених највећих богатстава. Већина потока и река извире испод највиших врхова на тој планини, а на многима од њих налазе се атрактивни водопади. Пиљски водопад, на око шест километара јужно од села Топли До, у тешко приступачном шумовитом пределу на 1.450 метара надморске висине, посетили су књажевачки планинари.

Од погледа га, док му се не приђе, сакрива густо растиње, а хук воде Лисевачког потока издалека најављује његово присуство. До 2002. године овај водопад био је познат само локалном становништву.

Доњи Пиљски водопад чине две каскаде. Открио га је нишки планинар Владимир Манић, а мерења из 2003. године показала су да се вода Лисевачког потока обрушава са 65 метара. То га, после водопада Копрен, високог 103 метра, такође на Старој планини, и седамдесетметарског Јеловарника на Копаонику, чини трећим по висини у Србији.

На потезу од око 23 километра књажевачке и пиротске стране Старе планине налази се мноштво водопада. У непосредној близини Доњег Пиљског водопада је Горњи Пиљски водопад, затим Чунгуљски и Курдулски скок, водопад Тупавица, код села Дојкинци, и остали мање познати, али ништа мање атрактивни.

Предели где потоци усецају своја корита кроз необичне црвенкасте стене спадају у области са најочуванијом природом у нашој земљи.

Књажевачки планинари кажу да је поход на Пиљски водопад био права истраживачка акција, јер је свим њеним учесницима ово био први сусрет са тим делом Старе планине.

Председник Планинарског друштва "Бабин зуб" у Књажевцу Драган Беатовић каже да је походом на Доњи Пиљски водопад означен почетак нове врсте активности тог релативно младог, али добро организованог и веома активног друштва.

"Циљ нашег првог доласка овде је планинарење намењено откривању природних вредности које имамо у нашој околини, нашој општини и шире, а пре свега на Старој планини. Предиван је осећај бити по први пут у просторима нетакнуте природе и дивити се њиховој исконској лепоти", каже он.

Поход на Доњи Пиљски водопад завршен је у Топлом Долу, где је акција и почела, и одакле ће, како су најавили, књажевачки планинари ускоро кренути у откривање лепота и осталих водопада на том подручју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво