Читај ми!

Пиротски качкаваљ постао бренд

Након скоро три године интензивног рада тима општине Пирот, Завод за интелектуалну својину донео је решење о заштити географског порекла пиротског качкаваја од крављег млека. За пиротски крај ово ће бити нова шанса да врате некадашњу славу овог производа, који се извозио широм света.

Завод за интелектуалну својину донео је, након три године, решење о заштити географског порекла пиротског качкаваља.

Након интензивног рада и израде елабората, општина Пирот успела је да званично у Заводу за интелектуалну својину заштити овај деликатесни производ.

"Овим елаборатом дефинасно је све, почев од тога ко може да производи пиротски качкаваљ, како се производи. Тако да ће етикету са заштићеним именом носити само онај производ који је одлежао, односно има период зрења од четири месеца", каже Весна Лазаревић, стручни сарадник општине Пирот за пољопривреду.

Бренд је сертификован, али ће општина сада морати, пре свега, да стимулише сточаре.

Председник општине Пирот Владан Васић каже да у наредном периоду треба обратити пажњу на сировину, односно да се подигне сировинска база па ће, како каже, преко Фонда за развој пољопривреде у наредном периоду покушати да подстакну производњу млека.

"За повећање производње млека планирали смо око 15 милиона динара, што кроз суфинансирање набавке квалитетних приплодних грла крупне стоке и ситних преживара, као и три милиона динара за куповину опреме за мужу оваца", каже Горан Поповић, помоћник председника општине за пољопривреду.

Годишње се у пиротском крају произведе око 60 тона качкаваља. То нису ни приближно довољне количине да би се подмирили пробирљиво тржиште. Заштита качкаваља треба да подстакне, пре свега, мале породичне млекаре, које би се удруживале и заједнички наступале на тржиштима.

Пиротски качкаваљ био је највише извожени производ из Србије још тридесетих година прошлог века. Тада је пут Европе и Америке годишње ишло 30 вагона качкаваља. Смањењем сточног фонда и великом миграцијом из села у град, производња је толико опала, да је задњих деценија, било више приче о качкаваљу, него самог качкаваља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво