Читај ми!

Дуг пут до дневнице

Група грађана из Блаца, чланови проширеног бирачког одбора које је на мајским изборима ангажовао изборни штаб председничког кандидата муфтије Муамера Зукорлића, једина у Блацу до данас није добила новчану накнаду за дежурство поред бирачких кутија. Новац је из РИК-а стигао у Блаце, али су се појавили нови проблеми.

Новац за надокнаду дневница које се исплаћују за дежурство поред бирачких кутија, није исплаћен само групи грађана које је за мајске изборе ангажовао изборни штаб председничког кандидата муфтије Муамера Зукорлића.

Када је сума од 124.000 динара, после четири месеца закашњења, стигла из РИК-а у Блаце, појавио се нови проблем: сумња у веродостојност овлашћења предлагача за проширени састав бирачких одбора. Зато је случај предат полицији и Тужилаштву.

Горан Стевановић из Блаца, члана ДС-а и први овлашћени предлагач изборног штаба муфтије Зукорлића, каже да га је тај изборни штаб овластио пре избора да за 31 изборно место у том граду ангажује људе за проширени састав бирачких одбора. То што нико од њих до данас није добио по 2.000 динара надокнаде, Стевановић сматра политичком осветом владајуће колације у Блацу - Демократске странке Србије, Уједињених региона Србије и Социјалистичке партије Србије.

"Они су мислили  да се ту ради о прикупљању , односно придобијању гласова Демократској странци. Јер ако смо ми имали своје чуваре кутија за Зукорлића, они су мислили да ће ти људи на локалним изборима да гласају за Демократску странку", каже Стевановић.

Мештани општине Блаце, у којој је просечна плата око 16.000 динара тврде да им је новац више него потребан, те је зато од 62 члана проширеног састава бирачког одбора,  њих педесет троје, тужило општину за неисплаћени новац, јер тврде да су верски и политички дискриминисани.

Предсеница општинске изборне комисије Бисерка Здравковић каже да не постоји никаква дискриминација, ни верска, ни политичка, и да ће тај новац што пре поделити људима, јер је то и њима у интересу, пошто људи свакодневно зову и питају.

Зукорлићев Изборни штаб у Новом Пазару, који је упознат са проблемом у Блацу, у међувремену је за подизање новца и тужбе овластио другу особу, која је и пре судског епилога одлучила да члановима одбора из свог џепа исплати око 90.000 динара.

Владица Милетић, нови предлагач Изборног штаба муфтије Зукорлића каже да га револтирани људи вређају и нападају на улици и траже паре.

Ново име овлашћеног лица је, међутим, додатно закомпликовало ствар, јер надлежни у општини нису знали коме од двојице предлагача да исплате новац.

Милијана Ђуроковић Вучетић начелница општинске управе у Блацу каже да они те паре не могу за друге сврхе да искористе, а оно што не исплате, каже, дужни су да врате РИК-у.

Званичано објашњење Зукорлићевих сарадника надлежнима у општини Блаце, до данас, није стигло.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво