Први ноћни лет

Први међународни ноћни лет Париз-Беч-Будимпешта-Панчево-Букурешт-Цариград обављен је у ноћи између 9. и 10. септембра 1923. године. Панчево је било део ове маршуте и са панчевачког аеродрома авиони су све до 1927. године редовном ноћном линијом летели до Букурешта.

У Панчеву  је још 1922. године направљен аеродром за потребе слетања француских пилота. Дуж писте постављена су светла и два јака покретна рефлектора која су из различитих углова освтељавали ово место.

Да би се обезбедио безбедан ноћни лет од Панчева до Букурешта на сваких 20 километара постављени су фарови као земаљски оријентири.

Драгана Ружић, историчар уметности каже да је све то  рађено да би се престигао воз "Симплон оријент експрес" који је успевао да из Париза до Цариграда стигне брже од авиона  јер је путовао и ноћу.

"Било је то питање живота и смрти за француску авио-компанију. Авион је ишао споро, тек око 100 километара на час, а када би пао мрак пилоти су морали да приземље своје летилице. Таквом вожњом требало им је недељу дана да стигну од Париза до Цариграда. Зато су одлучили да покушају у једном делу пута да лете и ноћу", каже Ружићева.

Лет од Париза до Панчева трајао је око 30 сати, а ноћни лет од Панчева до Букурешта четири сата. Из Румуније се даље путовало за Цариград. У градској управи желе да отргну од заборава овај догађај који је веома важан за цивилно ваздухопловство.

Милосав Урошевић, члан ГВ задужен за културу каже да овај догађај превазилази локални карактер и да су због тога затражили помоћ и од републичког Министарства културе да би, како каже, сваке године овај значајан датум достојно обележили.

"Желимо да на Утвином аеродрому изградимо и један споменик који ће постати бренд нашег града. У Панчеву је некада постојала школа и академија за пилоте, а ту је и фабрика авиона, тако да све то треба искористити за промоцију наше средине", додаје Урошевић.

Градска управа ће крајем месеца расписати конкурс за идејно решење на тему првог ноћног лета на којем ће моћи да учествују уметници из читаве Србије. Најбољи ће бити награђени.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво