Читај ми!

Пут стигао у Челице

Када је у нововарошком селу Челицама почела градња пута, средстава није било довољно, па су мештанима у помоћ притекли земљаци који живе у Мађарској, Немачкој и Црној Гори. Нови асфалтни пут омогућава им излазак на магистралу и одлазак у двадесетак километара удаљену Нову Варош.

До кућа Пештераца у Челицама стигао је асфалт на велику радост углавном старијих мештана помало опустелог села, из којег су млади, у потрази за бољим животом, деценијама одлазили у свет.

Видомир Пештерац, чија је кућа последња под Оштриком, каже да се овде некада није могло лако доћи ни пешке.

Пут су својевремено покушали да ископају у стенама, али ово сада је прави. Да је пут стигао раније, сматра Пештерац, можда би више младих људи остало у селу.

Његову супругу Милицу највише је обрадовало то што ће јој деца чешће и лепше долазити него до сада. Раније су, каже, увек "yвали да питају да ли је пала киша", јер се у том случају није могло стићи колима.

Миљко Пештерац каже да је село сада много богатије:

"Били смо много одсечени од пута, сиромашно село. Сад смо богати за пут јер имамо паметне главе које су оствариле да дође пут тамо где нико ни помислио не би."

Нису заборавили завичај

За изградњу пута нововарошка општина уложила је око шест милиона динара. Када је понестало новца, у помоћ су прискочили мештани које су животни путеви давно одвели у свет.

Тројица рођака Пештераца Ратомир, Дејан и Илија даровали су свом селу готово три и по милиона динара за пут.

Дејан Пештерац, који живи и ради у Подгорици, каже да је то била иницијатива коју су радо прихватили, да се врате коренима и покушају да оживе село, не само празном причом:

"Ево данас, кад пут завршавамо, њиме ће прво проћи сватови. Можда је и то најава бољих дана."

У нововарошкој општини има више од 400 километара сеоских путева, средстава за градњу је мало, па је свака помоћ добродошла.

Мирољуб Шапоњић, директор Дирекције за изградњу, каже да је буџет мали али да ће настојати да помогну где могу, посебно тамо где постоји иницијатива грађана и помоћ попут оне у Челицама.

Што се самих Челица тиче, пут им отвара нове могућности за туризам, лов, планинарење.

А можда и помогне у откривању тајни које чувају остаци средњовековне тврђаве на Оштрику која је, по предању, припадала властелинској породици Војиновићима.

У сваком случају, положај тврђаве, са које се може надгледати читава лимска долина, сведочи о некадашњем значају.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво