Читај ми!

Топла центар света

У Сврљишкој Топли код Књажевца нова дела инспирисана српском народном културом стварају млади фотографи, редитељи, музичари, сликари и писци из целог света. Колонија је оживела село у којем је некада живело осам стотина људи а данас их је тек шедесетак.

Нове координате центра света, према замисли оснивача међународне колоније младих уметника, под називом "Топла центар света", налазе се у селу чији су мештани прави чувари традиционалних вредности житеља источне Србије.

Млада редитељка Милица Филиповски, која живи у Чешкој, а пореклом је из Сврљишке Топле, и Предраг Ристић, студент англистике из Ниша, покренули су несвакидашњу уметничку колонију с циљем да се учесници упознају са српском традицијом и да, заједно са домаћинима, науче нешто једни од других.

Милица Филиповски каже да је Србија идилична јер може да види много ствари поред којих други пролазе ни не осврћући се на њих.

"Мој завичај и Србија као земља веома су инспиративни за филмове које снимам и уопште за уметност којом се бавим", наглашава Милица. "Моје колеге из других држава до сада нису били у прилици да се упознају са нашом традицијом и људима и то им је овде најзанимљивије."

Милица је сигурна да ће гости Сврљишке Топле пронаћи много материјала за своје филмове, књиге, музику, за сва уметничка дела која ће створити ту, у колонији, и по повратку у своју земљу.

Учесници колоније "Топла центар света" су уметници из Русије, Чешке, Канаде, Шпаније, Велике Британије и Србије.

У сеоском Дому културе одржавају се радионице отвореног типа из области филма и режије, фотографије, сликања, плетења и музике.

Мештани Сврљишке Топле радо учествују у тим креативним радионицама као глумци, фотомодели, казивачи прича, али и као инструктори за област старих заната и традиционалног кулинарства.

"Овде је све као на филму"

За петнаестак домаћих и иностраних младих стваралаца новоустановљени центар света у Сврљишкој Топли и његови људи, како уметници сами кажу, неисцрпан су извор инспирације.

Илија Леутин, филмски редитељ у Сврљишку Топлу дошао је из Русије и одушевљен је оним што је до сада видео:

"Много је занимљивих ствари око мене. Сакупљам утиске као независне делове сценарија за петнаестоминутни документарни филм који ћу снимити на овој колонији. Предели и људи су сјајни, овде је све као на филму."

Конрад Вотс, писац из Сједињених Држава, каже да је у село допутовао по мраку и да није ни слутио шта ће му се пред очима указати следећег дана.

"Нисам много очекивао, заправо чак нисам ни имао никакву идеју о томе шта да очекујем од свега. Међутим следећег јутра се све отворило преда мном и прва мисао ми је била: Ово је предивна земља!", каже Вотс с одушевљењем. "Путовао сам од Америке до овог села 26 сати, али вредело је!"

Иан Сорока, фотограф из Сједињених Држава, ради на пројекту картографије села и околине.

"Мештане сам замолио да нацртају своје мапе и у њима обележе све интересантне ствари и садашње и оне којих се само сећају", објашњава Сорока свој поступак. "Биће изузетно занимљиво видети све те мапе на једном месту."

Сврљишка Топла, удаљена тридесетак километара од Књажевца, некада је имала осам стотина житеља, а данас их је у селу тек нешто више од шездесет.

Старији мештани одешевљено су прихватили младе уметнике као своје и кажу да им то што говоре различитим језицима не представља никакав проблем у споразумевању.

Председник Месне заједнице Миодраг Кодић, као и већина мештана, верује да би колонија, ако постане традиционална, умногоме могла да набоље промени живот у Сврљишкој Топли.

"Са радошћу смо дочекали да се ова манифестација одржи, после скоро три године припремања и планирања. Милица, наше горе лист и њени уметници из целог света могли би да оживе село. Ту смо да пратимо њене идеје и помогнемо колико можемо", каже Кодић. "Желимо да направимо и уредимо село као што је то и Емир Кустурица урадио, али да наше буде и веће и лепше."

Посетиоци манифестације "Топла центар света" могли су да виде и остварења домаће кинематографије: "Петријин венац", "Тито и ја", "Зона Замфирова", "Човек није тица", да погледају позоришну представу "Истовремено" у режији Илије Леутина и да уживају у разноврсном музичком програму.

Међународна уметничка колонија у Сврљишкој Топли одржава се под покровитељством и уз помоћ Општине Књажевац. Суорганизатор музичког програма је Удружење грађана Балканрок.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво