Добро за све генерације

Село Чукојевац једно је од ретких у Поморављу у које се млади враћају после школовања. Осим Дома културе и фудбалског стадиона нема много места за излазак, али сложни мештани увек нађу начин да приреде забаву.

На фудбалском терену у Чукојевцу своје умеће у очувању народне традиције показали су чланови пет културно-уметничких друштава. Поред фолклорних група из околине Краљева, поморавско село посетили су и гости из Сланкамена крај Новог Сада.

Песма и игра повод су за окупљање мештана. Млади кажу да се најчешће друже на игралишту, недељом иду на утакмице локалног тима. Близу је и град, тако да  могу лепо да проведу слободно време. Ипак, сматрају да је потребно више културно-спортских манифестација.

У Чукојевац, који тренутно има 1.120 становника, у развој села улажу породице у складу са својим могућностима и у сарадњи са локалном самоуправом.

Поред петнаест километара сеоског пута које су до сада асфалтирали, обновили су кров Дома културе, а планирају да уреде и паркинг код цркве.

Према речима Драгана Илића, председника Месне заједнице Чукојевац, планова је много јер желе да задрже младе на селу.

Четворогодишњу школу у Цукојевцу похађа 37 ђака, а у предшколској установи је петнаесторо малишана. Мештани с поносом истичу и да имају шездесет чланова фолклорног друштва. Имају сеоску цркву, пошту, фудбалски стадион.

"Сматрамо да  је потребно усмерити децу да се баве спортом, фолклором", каже Горан Јованкић, организатор Смотре  фолклора. "Међутим, треба им омогућити и друге услове, тако да у селу могу да живе као у граду."

Породична традиција

Већина од 357 домаћинстава бави се пољопривредном производњом, било као основном делатношћу било као додатним послом.

Десеточлано  домаћинство Ђорђа Игњатовића пример је да се добром организацијом и радом може постићи много.

Три генерације сложно су у послу од јутра до мрака. Раде сви, од домаћина куће до треће генерације - најмлађег шестогодишњег Милоша.

Игњатовићи имају 15 хектара земље, од чега је половина обрадива а остало је шума, и неопходну  механизацију. У стајама  близу стотину грла стоке.

"Моја је жеља од младости била да од једног домаћинства направим два, и тако на неки свој начин проширим производњу", каже Ђорђе Игњатовић. "Већ сам направио кућу и стају, како бих сина и снају са њихово троје деце одвојио."

Игњатовићи млекари дневно предају 330 литара млека. Повремено, за кућне потребе, праве сир и кајмак.

Василије  Игњатовић сматра да би, с обзиром на имање и вишевековну традицију, било штета да то напусти и посвети се другом послу. Нада се да ће и његова деца желети да наставе оно што он ради и остати да живе на селу.

Судећи по овој десеточланој породици, млади ће и остати верни коренима, а  плодну поморавску земљу имаће ко да обрађује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво