Град у невреме

На ораницама, у двориштима и баштама у Великој Дренови и Селишту све је уништено. Да су испаљене противградне ракете, невреме праћено јаким градом које је јуче око 18 часова захватило тај део трстеничке општине, нанело би много мање штете.

Села Велику Дренову и Селиште, на левој обали Западне Мораве, у општини Трстеник, синоћ око 18 часова захватило је невреме праћено јаким градом.

Штета коју је причинио била би мања да су испаљене противградне ракете. То се, међутим, није десило јер се невреме догодило само шест сати пре него што ће званично на територији Републике Србије почети оперативно спровођење одбране од града.

Трагови непогоде видљиви су и данас, 18 сати након града. На Селиште и Велику Дренову пало је 20 цм леда величине лешника и ораха. Оранице, дворишта и баште побелеле, а град је уништио рано поврће и воће.

Град је погодио и села Коњух и Бела Вода која припадају у крушевачкој општини, али тамо штете нису биле велике као код њихових суседа.

Метеоролози кажу да се град у априлу јавља ретко, једном у десетак година, са чим се слажу и мештани села које је синоћ непогода задесила. Невреме слично јучерашњем последњи пут је било 1965. године.

Град је уништио све што је посејано

Према речима Љубице Мутавџић из Велике Дренове, иако није било олује, град је уништио све што су посејали - кромпир, лук и грашак.

"Када је невреме почело, покушао сам да изађем у двориште али нисам успео", прича Милосав Мутавџић. "Једва сам и врата затворио колико је јако ударало и падало у кућу. Уништило нам је башту сасвим и обрало цвет са крушке у дворишту. Покидалио је и антену на крову."

Невреме које је трајало двадесетак минута, оштетило је пластенике, расаднике, воћне саднице и младе калемове по којима је Велика Дренова позната.

"Расад је био спреман за садњу, али је остао непокривен у дворишту када је невреме почело, и сада је потпуно уништен", каже Иван Ћосић из Велике Дренове.

"Где има оштећења, од тог калема вајде нема", објашњава Аца Ћосић. "Оштећење је стопостотно и на јесен од њега ништа неће бити. А таквих је 35-40% парцела с калемовима."

Према првим проценама мештана Велике Дренове, градоносни облак синоћ је захватио око 350 до 400 ха обрадивих површина. Колику је штету тачно причинио Дренови и суседном Селишту, знаће се тек након празника када на терен изађу екипа за процену коју ће формирати Општина Трстеник.


 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво