Последице приватизације

Највећа грађевинска предузећа у Нишу,"Грађевинар" и предузеће за путеве "Ниш", после приватизације доведена су до руба пропасти. Ове фирме, током шест деценија постојања, обезбеђивале су егзистенцију за више од 20.000 Нишлија.

Тешки дани за нишки "Грађевинар", који је са 7.000 радника градио широм Европе, почињу 2007. године, када фирму купује Ницовићева "Ирва инвестиције". Нови власник отпушта је раднике, није испуњава обавезе из купопродајног уговора, а 2009. године радници почињу да штрајкују.

Приватизација је поништена за две године. Радницима су исплаћене само четири зараде. Здравствено осигурање су, захваљујући држави, добили само за први квартал ове године. У фирми, која је данас у блокади и без посла, остало је само 87 радника.

Председник Самосталног синдиката Златко Видановић каже да има много људи којима су искљученевода и струја, или не могу да плате обданиште за децу.

Директор "Грађевинара" Љубиша Илић каже да предузеће нема перспективу уколико се држава не укључи и не помогне, јер је држава власник преко 95 одсто акција ове фирме.

Више месеци трају и протести у Предузећу за путеве "Ниш". То предузеће купила је "Нибес група" која је пред стечајем, а чији је власник ухапшен. Судбина тог предузећа зависи од рочишта заказаног за 14. март, пред Трговинским судом у Нишу.

Председник Самосталног синдиката ПЗП "Ниш" Мирко Јаковљевић каже да очекује да се на рочишту појави неко ко се бави путном привредом и ко хоће да ради, јер једино тако, како каже, могу да сачувају оно мало радника што је остало и имовину предузећа.

У обе фирме тврде да су доведени до пропасти, јер су их купили људи који се никада нису бавили грађевинарством. Професор Економског факултета у Нишу Сретен Ћузовић потврђује да је то један од битних разлога лоших приватизација.

"Уколико једно успешно предузеће дође у руке неуспешног газде, наравно то предузеће које је било радилица, може лако да се претвори у предузеће трута. Чим радилица да примат труту, ето несреће, предузеће пропада", сликовито објашњава Ћузовић.

То потврђује приватизација која је спасла нишку "Нискоградњу" и "Мораву Крушце", предузећа која су била пред стечајем. Њих је купио власник мале грађевинске фирме, направио предузеће МД "ГИТ"  које је за кратко време удвостручило број запослених. Сада их је више од 550, и сви су на градилиштима.

број коментара 0 Пошаљи коментар