Читај ми!

Снег донео нове невоље

Око 50 села на Пештерској висоравни је, због сметова висине и до три метра још увек у блокади. И у општини Босилеград непроходни путеви који воде до појединих махала. У општинама Крупањ, Мали Зворник и Љубовија највише проблема имају мештани у удаљеним брдско-планинским селима.

Сви регионални путеви на Пештерској висоравни су проходни, а у току је рашчишћавање локалних путева. Још има завејаних махала у планинским селима у општини Босилеград, а око хиљаду становника села Горње Кошље у љубовијском крају, због сметова, одсечено је од света.

Све сеоске школе на Пештеру данас неће моћи да почну са радом.

"Много је тешка ситуација, ми са тих 15 машина које смо прикупили из целе општине нећемо моћи да очистимо све ни за седам дана, под условом да нема нових падавина", каже Исмет Махмутовић из Кризног штаба општине Сјеница.

Овакву зиму не памте ни најстарији мештани. А према подацима метеоролошке станице у Сјеници, висина снежног покривача износи 79 центиметара, што је највећа висина измерена за месец јануар.

До неких села у околини Бабушнице, на југу Србије, такође се тешко стиже због високих наноса снега и до два метра, а део села нема ни струју.

"Из једног од засеока у Црвеној јабуци имамо позив једног старог мештанина који је болестан и коме је потребна помоћ, али још не можемо да стигнемо до свих засеока овог разбацаног села", рекао је заменик председника општине Бабушница Саша Станковић.

Четири ватрогасца из Пријепоља јуче су спасила 72-годишњу Ивку Радомировић из планинског села Забрдњи Тоци, која је сломила кук у својој кући, а медицинска екипа није могла доћи до ње због завејаних путева. Ватрогасци су је носили око километар и по на носилима кроз снег до појаса.

У општини Босилеград због високог снега, који достиже висину и до три метра, одсечено је још десет до петнаест засеока у брдско планинским селима, а процењује се да ће рашчишћавање путева који воде до њих потрајати до краја недеље, изјавио је председник општине Владимир Захаријев.

Председник општине је за агенцију Бета изјавио да су на рашчишћавању путева који су у надлежности локалног комуналног предузећа ангажоване четири машине којима је до сада од снега очишћено 90 одсто путева, а да су још непроходни они који воде до појединих махала у селу Дукат, као и до села на падинама планине Црноок и Лисина.

"Већ 15 дана све машине које имамо за рашчишћавање снега даноноћно раде, али још има завејаних махала у планинским селима. Општина је објавила број дежурног телефона на који се грађани могу јавити уколико се налазе у завејаним селима, а нешто им је од хране, лекова или медицинских услуга хитно потребно", казао је Захаријев.

Према његовим речима, снабдевање струјом је редовно, уз повремена испадања нисконапонске мреже што екипе Електродистрибуције релативно брзо поправљају, док се у школама настава одвија отежано.

Потрага за завејанима

У току је потрага и за две старије особе у околини Медвеђе и Сувобора, док су снежна мећава у планинским селима ваљевског краја и снег чија висина достиже више од два метра, однели су три живота.

Мештани села Срезојевци, на падинама Сувобора, од четвртка, 26. јануара, трагају за Милутином Николићем (75), који је нестао дан пре, када је почело снежно невреме на том подручју и његови синови су нашли откључану кућу где су биле упаљене сијалице.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић је навео да смрт три особе из општине Ваљево није директно повезана с неповољном временском ситуацијом, односно ниским температурама и виском сметовима.

"Једна жена је била душевни болесник и просто је изашла из куће, а аутопсијом је утврђено да је један човек умро од инфаркта, а други пре снега", рекао је Марић.

Он је истакао да је од Божића до данас 50 људи спасено од сметова и апеловао на домаћинства у удаљеним селима да на излазе из кућа, а да се за помоћ у снадбевању намирницам и лековима обраћају Штабовима за ванредне ситуације и ватрогасцима на број телефона 93.

У 14 општина и даље је на снази ванредна ситуација због обилног снега, који је довео и до проблема у снабдевању струјом. И даље су непроходни неки путеви код Ваљева, Ивањице и Сјенице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво