Читај ми!

Кафански динар за најбоље ђаке

Петар Богавац и Анђелко Савић, угледни трговци с почетка 20. века, завештали су сву своју имовину и велико богатство омладини Краљева. Краљевчани памте велике задужбинаре, али већина их и не зна на који начин се спроводи воља тих хуманих људи.

Ако и попију коју капљицу више, наравно у разумним количинама, или часте старо друштво, посетиоци једне кафане у Краљеву несвесно ће помоћи најбољим краљевачким ученицима. Гости, наиме, постају приложници фондације која ће део прихода уплатити сиромашним и добрим ђацима.

Задужбинар Анђелко Савић кафану је завештао граду, а запослени и муштерије у кафани кажу да је добродошао свако ко може да помогне сиромашној деци и ученицима. 

Попут Анђелка Савића и Петар Богавац, трговац и сенатор, оставио је своја имања, зграде, покретности и непокретности задужбини чији је и сам био оснивач, а све у жељи да помогне, како је говорио, највећим жртвама ратова и економских невоља, ратној сирочади и сиромашној деци.

Председник управног одбора тог тонда Миломир Шљивић каже да је прошло четрнаест година откако је град обновио рад Фондације "Петар Богавац и Анђелко Савић". Према његовим речима, до сада је скоро 1.000 средњошколаца добило помоћ из те фондације.

Ове године је 110 краљевачких ученика награђено са по 20.000 динара. Добри резултати у учењу, спорту или републичким такмичењима у знању услов су за добијање једнократне новчане помоћи.

Ученици кажу да се средства прикупљају из кафане "Задужбина" која се налази у Краљеву. Награде се додељују сваке године најуспешнијим ученицима и спортистима.  

Од закупа кафане, Фонд остварује једини сталан приход за краљевачке ученике, и то у висини од 1.000 евра месечно. Зграда Петра Богавца у улици Цара Лазара, додељена је МУП-у Србије још 1997. године. Из Фонда, чији је оснивач Скупштина града, покренута је иницијатива да се зграда врати омладини Краљева или на неки други начин, у договору са МУП-ом, убирају средства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво