"Бенетон" преузео "Нитекс"

Једна од највећих компанија текстилне индустрије, италијански „Бенетон“, званично преузео пословање нишке фабрике текстила „Нитекс“. У наредне четири године „Бенетон“ планира да запосли 2.700 људи.

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић, представници компаније „Бенетон" и града Ниша потписали су споразум о отварању фабрике „Бенетон" у Нишу, у којој та компанија планира да у наредне четири године запосли 2.700 људи.

Та инвестиција вредна је 43,2 милиона евра, а држава ће подржати пројекат са 9.000 евра по сваком новозапосленом раднику, саопштило је Министарство економије и регионалног развоја.

Министар Динкић је након потписивања споразума рекао да је ово највећи догађај за српску текстилну индустрију у последњих десет година и да ће са овом инвестицијом југ Србије постати центар текстилне индустрије.

Динкић је прецизирао да ће од марта ове године „Бенетон" постати званично власник „Нитекса", а да је планирано да већ од маја крене са производњом.

„'Бенетон' купује имовину 'Нитекса' за три милиона евра и планира да половину производних хала сруши и изгради потпуно нове објекте, купи нову опрему, а планирано је да до краја године покуша да произведе милион одевних предмета", рекао је Динкић.

Министар економије је рекао да је планирано да годишњи обрт у пуном капацитету фабрике буде око 72 милиона евра и да производња буде првенствено намењена извозу.

Динкић је навео да је овај начин подстицаја инвеститора исплатив, јер анализе говоре да је рок повраћаја новца мањи од годину дана, кроз уплату пореза на зараде упослених радника.

„У случају 'Нитекса' биће ангажовани и локални грађевинари који ће градити фабрике и добити 10 до 15 милиона евра по основу ангажмана на том послу", нагласио је Динкић.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић изјавио је да ова инвестиција од великог значаја за Град Ниш, јер му даје шансу да постане центар текстилне индустрије.

Симоновић је рекао да је за годину дана много тога урађено, али да не би било резултата да није било сарадње Владе и локалне самоуправе.

Оперативни директор „Бенетона" Фабио Сертори истакао је да је производна филозофија те компаније заснована на специфичним вештинама радника и тражењу производних подручја у којима је уведен „ноу хау" (знати како), задовољен квалитет и потребе крајњег потрошача.

Сертори је рекао да „Бенетон" користи најбоље производне међународне капацитете са којим се и Србија може поносити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво